Aktuelno

 

 

Mi u Kulturnom centru Zrenjanina

28.mart 2019.

Učenici našeg Doma održali su Revijalnu priredbu za roditelje i saradnike.

Pre samog programa goste je pozdravio direktor gospodin Dobrica Brdarić.

Na priredbi je izveden kulturno-umetnički program sa kojim je naša ustanova nastupala na Kulturno-umetničkoj domijadi u Apatnu koja je održana 23. marta 2019. godine u Apatinu.

Pored priredbe, gosti su imali mogućnost da pogledaju i radove likovne, keramičarske i novinarske sekcije.

Priredbu su osmislili vaspitači Ćirić Olivera, Rebić Slađana,Tomović Ljiljana, Stojanović Radmila, Providžalo Jovanka, Prodanov Bisera, Pašćan Sonja, Solomun Jovana, Krža Radivoj i Šrajer Nada uz svesrdnu pomoć operatera Bojane Pašić i članova informatičke sekcije Jokić Mileta, Zonai Anabele i Dori Zorana.

Učestvovali su sledeći učenici:voditelji su bili Đuričić Tamara i Nemčević Stefan, recitovale su Diklić Dunja i Popović Jasna, svoje stihove čitale Milić Tamara, Aracki Jasena, Pejović Nikolina i Stanojčić Emilija, polularnu muziku izveli Svetlik Gabriela i David I Stanojčić Emilija, crtice iz domskog života predstavili Zonai Anabela i Arađanin Radovan, glumili Beljin Nebojša, Anđelić Jovan, Došenović Lazar, Vasković Dejan, Zarić Ivana, Diklić Dunja, Gajdoš Sanja i Šimon Filip. Sjajnu tačku folklora izveli Adamović Ivana, Trifić Vuk, Stojaković Aleksandra,Ćaćić Marko, Topić Dragana, Nikolić Vukašin, Bah Ester, Postolović Uroš, Lončina Đurđina, Ilić Milica, Postolović Luka, Jovanov Slavica, Cap Ivana, Miladinov Mihajlo i Živanov Jelena.

Moderan ples plesale Zekonja Staša, Buljin Ivona, Jevremović Gordana i Nakić Lidija.

Kompoziciju na harmonici odsvirao Tornjoš Martin.

Etno muziku izvele Pejački Brankica, Pejački Jovana i Adamović Ivana.

IZLOŽBA

Izloženi likovni radovi Pejović Jelene, Pejović Nikoline, Dudok Vinone, Zlatar Andreje, Kalaković Nemanje, Gajdoš Martine i Gajdoš Sanje,

radovi digitalne fotografije Dudok Vinone,

keramičarski radovi Strainov Jovane, Jokić Mileta, Đuričić Tamare, Zekonja Staše, Rosić Jovane,Jevremović Gordane i Ćurčić Marije

Izložbu postavljali Strainov Jovana, Rosić Jovana, Zlatar Andreja, Đuričić Tamara i Pejović Jelena.

19.03.2019.

” NE OKLEVAJ – IMPROVIZUJ”

Gosti Doma bila je grupa mladih glumaca iz Beograda, okupljena na zajedničkom projektu predstave „Ne oklevaj-improvizuj!“.

Autor projekta je Srđan J.Karanović.

Improvizovali su:Brankica Sebastijanović, Jelisaveta Karadžić, Ivana Dudić, Anita Stojadinović, Iva Kevra, Jovana Gavrilović, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Miloš Đurović i Bogdan Bogdanović.

Neobične forme improvizacije u različitim životnim situacijama koje su između ostalog zadavali i naši učenici, aktivno se uključivši na taj način u predstavu, oduševile su i nasmejale  sve prisutne.

Bilo je to jedno divno veče za sve stanovnike Doma, posebno za članove dramske sekcije koji su imali priliku i da se posebno druže sa glumcima.

 

12.03.2019.

Edukativni koncert kvartet “Мaestre”

u Domu učenika održan je edukativni koncert kvarteta „Maestre“. Naše gošće iz Sremske Mitrovice su na vrlo zanimljiv i drugačiji način predstavile kulturu i lepotu slušanja popularne muzike. Veliko prisustvo učenika i zaposlenih iznenadilo nas je sve i veoma pohvalno i sa puno pažnje uživali smo u edukaciji i savetima „kako se muzika zapravo sluša“ i koja su pravila ponašanja publike koja je prisutna na koncertu.

Uz veoma savremeno izvođenje dela, potkrepljeno projektorskim platnom na kom su se smenjivale scene iz poznatih filmova i serija, utisci svih pristunih su bili veoma pozitivni.

06.03.2019.

RADIONICA O ELEKTRONSKOM NASILjU

Dana 06. marta 2019. godine u prostorijama Doma održana je radionica na temu bezbednog ponašanja na društvenim mrežama. Organizator je bila informatička sekcija Doma. Gošća radionice bila je inspektor za maloletničku delinkvenciju Nevena Šuput.

Učenici doma, članovi informatičke sekcije Mile Jokić i Anabela Zonai, sa stručnim saradnikom-operaterom Bojanom Pašić prezentovali su učenicima bon-ton ponašanje na društvenim mrežama kako u odnosu na druge osobe sa kojima smo na taj način u kontaktu, tako i u odnosu na sopstvene fotografije i postove koje ostavljamo.

Inspektorka Nevena Šuput upoznala nas je sa zakonskom regulativom u ovoj oblasti i upozorila na rasprostranjenost elektronskog nasilja koje je važno prepoznati i na vreme prijaviti roditeljima, nastavnicima, stručnoj službi.

Što se tiče ličnih fotografija koje „kačimo“ na društvene mreže inspektorka je dala jedan koristan savet – „Kada krenete da  stavite neku fotografiju na društvene mreže zapitajte se šta bi o fotografiji rekli vaši roditelji, odnosno, da li bi njima mogli da je bez stida pokažete…“

Odigrali smo dve simpatične igrice.Jedna od njih pokazala je koliko „živimo“ na društvenim mrežama(život na društvenim mrežama odvija se paralelno sa realnim životom i sve što razmenjujemo na društvenim mrežama jednako je važno kao i sve što nam se dešava u realnom životu, ako ne i važnije).

Znajući kako hejterske poruke mogu biti pogubne za primaoca tih poruka, u drugoj igrici imali smo zadatak da šaljemo samo pozitivne poruke!

ZAPAMTITE:

-SVE ŠTO STE JEDNOM STAVILI NA INTERNET ZAUVEK OSTAJE NA NjEMU!

-PORUKAMA KOJIMA NEKOG VREĐATE, OMALOVAŽAVATE, ISMEVATE ILI PONIŽAVATE, ČINITE KRIVIČNO DELO!

-FOTOGRAFISANjE I SNIMANjE NEKOG BEZ NjEGOVE DOZVOLE JE KRIVIČNO DELO!

13.12.2018.

Organizovana je priredba povodom približavanja novogodišnjih praznika. Za tu priliku, vaspitačica Kajiš Ružica organizovala je konkurs za “Najlepšu novogodišnju čestitku”. Uručene su nagrade- paketići.
Prvo mesto je osvojila Dudok Vinona, drugo mesto pripalo je Tomaš Mateji, a treće plasirana je Pejović Jelena.
Nagrada za najsimpatičniji rad pripala je Valentini Z. Kolčik.
Posebnu nagradu zaslužili su učenici informatičke sekcije: Zonai

Anabela i Jokić Mile za elektronsku novogodišnju čestitku.
Po glasovima učenika prvo mesto je osvojila Đuričić Tamara.
Proglašene su i najsređenije sobe u prvom polugodištu.

28.11.2018.

Dana 28.11.2018.godine održano je predavanje u susret obeležavanja 1.decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, edukativno predavanje održano je u našim prostorijama. Tema edukacije je bila prevencija polno prenosivih bolesti.
Edukaciju su vodili: dr Radivoj Filipov, specijalista epidemiologije, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i naš učenik Aleksandar Sabo, edukovani volonter Crvenog krsta.

15.11.2018.

U četvrtak,15.11.2018. godine ugostili smo predstavnice Zrenjaninskog edukativnog centra.

Mlade vršnjačke edukatorke i njihova profesorka Rada Aralica okupljenim devojkama predstavile su problem nasilja u adolescentnim vezama, govorile o poražavajućim statističkim podacima o zastupljenosti rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, o predrasudama kada su prava žena u pitanju, o tome u kojim ponašanjima prepoznati potencijalnog nasilnika.

Naglasak je bio na seksualnom i sajber nasilju.

Naše devojke dobile su savet i podršku koje korake da preduzmu ukoliko se nađu u problematičnoj vezi, kome da se obrate u tim situacijama.

Posebno je naglašeno da devojke osveste da u svim situacijama koje im se ne dopadaju ili ih ugrožavaju imaju pravo na svoje „NE“ koje im niko ne može oduzeti.

14.11.2018.

U sredu,14, novembra 2018. godine u skladu sa činjenicom da je mesec tolerancije, organzovali smo radionicu za učenike pod nazivom „Konflikti“. Pod budnim okom predsednika Domske zajednice trinaestoro učenika prve godine razmatralo je ovu problematiku sa kojom se u domskom životu, ali i inače, često srećemo.

Uz razgovor, aktivno učešće i sokiće vreme je brzo prošlo.

Projekat radionica za srednjoškolce finansira grad Zrenjanin, a realizator je Centar savremenih veština, odnosno, naše gošće pedagog Ana Čkonjević i psiholog Nevena Montresor.

Grupu je okupila i pripremila za rad stručni saradnik-psiholog u Domu Nada Šrajer.

 

06.11.2018. Dan doma

Druženjem, priredbom, nagrađivanjem radnika i učenika, obeležili smo Dan doma. Na proslavi su bili gosti iz drugih domova i penzioneri, bivši radnici naše ustanove.

 

  •  Tokom oktobra odigrani su turniri u malom fudbalu, košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu i streljaštvu.
  • 4.10.2018.počela je sa radom keramičarska sekcija

18.oktobar 2018.

Održana radionica na temu “Lična higijena kao prvi korak u zaštiti zdravlja”.Gosti radionice bili su radnici Zavoda za javno zdravlje iz Zrenjanina .

Oktobar, mesec zdrave ishrane – O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija.

O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija o zdravim načinima ishrane.

Da bi informacije bile što tačnije i korisnije tribinu smo realizovali u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja “Boško Vrebalov” iz Zrenjanina.Tribinu smo održali u četvrtak,19. oktobra 2017. godine. Priliku da sazna nešto novo na planu ishrane dobilo je 57 učenika i učenica Doma.Naša gošća, glavna medicinska sestra Patronažne službe, Slađana Pejović pružila nam je mnogo novih informacija o hrani, njenoj korisnosti i štetnosti, upoznala nas sa prednostima i manama raznih vrsta ishrane, od mediteranske do vegetarijanske.Učenici su imali priliku da saznaju da i neki psihički poremećaji imaju direktnu vezu sa stavom o hrani i njenim konzumiranjem.Takođe, i naši učenici sportisti dobili su priliku da saznaju koji ritam ishrane njima najviše odgovara.Tu su naravno i informacije o dijetama i kako se pravilno hraniti ukoliko želimo da izgubimo kilograme.

04.OKTOBAR 2018

Održana prezentacija Protokola o zaštiti učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Prezentaciju pripremio i realizovao stručni saradnik – psiholog Šrajer Nada uz pomoć predstavnika Domske zajednice učenika Jokić Mileta.