Dom učenika srednjih škola "Angelina Kojić – Gina", Zrenjanin

Aktuelno

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
 

 

 

NAŠI NAJBOLJI!
U ovoj školskoj godini, pored svih teškoća u organizaciji boravka učenika u domu, kombinacije redovne i nastave na daljinu ipak smo sve uspešno priveli kraju.
Posebno nas je obradovala vest da je troje naših učenika u svojim školskim sredinama proglašeno za učenike generacije za školsku 2020/21. godinu.
To su:
-Valentina Zuzana Kolčik, Srednja hemijsko-prehrambena i tekstilna škola
-Teodora Đorđević, Srednja hemijsko-prehrambena i tekstilna škola
-Mateja Tomaš, Srednja tehnička škola
Čestitamo i želimo uspeh u narednim životnim koracima!

„IZ MOJE SUPER KANTE!“

-mi u regionalnom ekološkom projektu

Podizanje svesti u oblasti zaštite čovekove sredine jedna je od važnih tema programa vaspitnog rada sa učenicima u domovima učenika.
Iz tog razloga veoma nas je obradovao poziv Učeničkog doma Lovran iz Opatije, Republika Hrvatska, da se zajedno sa učenicima i vaspitačima iz još dva doma iz Vojvodine (DUSŠ Subotica i Srednjoškolski dom Novi Sad), dva doma iz BiH (Zenica i Moravice) uključimo u regionalni ekološki projekat koji tretira problematiku reciklaže.
Projekat „Iz moje super kante!“ zamišljen je kao “eTwinning” projekat koji bi trajao u kontinuitetu tokom školske 2021/22. godine i na mesečnom nivou okupljao učenike i vaspitače na različitim zadacima iz oblasti reciklaže.
Tema projekta naišla je na veliku zainteresovanost naših učenika, ipak, zbog ograničenog broja učesnika, izbor je „pao“ na sledeće učenike koji će u sledećih godinu dana činiti naš eko-tim. To su: Šijan Tara, Lauš Valentina, Raškov Valentina, Nemčević Stefan, Janković Andrija i Nikolić Vukašin.
Vaspitači koji će biti podrška učenicima su Maja Šimrak i Nada Šrajer, uz neizostavnu pomoć domske operaterke Bojane Pašić i stručnu pomoć vaspitačice Jovane Solomun.
Projekat je počeo upoznavanjem vaspitača putem onlajn aplikacije, a zatim su učenici dobili i odlično odradili dva zadatka:jedan zadatak bio je predstavljanje učesnika, a drugi nacrtati logo projekta i eko-junaka Ekića. Glasanjem učenika-učesnika izabrani su najbolji predlozi za logo i Ekića. Naši učenici pokazali su veliku kreativnost i motivaciju i odlično odradili oba zadatka.
Rad Lauš Valentine osvojio je treće mesto za predlog za lik Ekića.
Za najbolji logo glasovima učenika proglašen je rad učenice Učeničkog doma Lovran, a za najbolju ideju za Ekića prvo mesto osvojila je učenica iz Zenice.
Sve u svemu dobro smo se zabavili!
Tokom leta sledi pauza, a od septembra novi zadaci za našu eko-ekipu koje nestrpljivo čekamo!
U prilogu pogledajte ideje naših učenika za logo projekta i junaka Ekića.

 

07.06.2021. DOMSKE RECITATORKE!

JASNA POPOVIĆ, MILICA KONDIĆ I IRINA ŠEREGELJ, UZ GITARSKU PRATNJU ANĐELE RALBOVSKI, BLISTALE NA PROMOCIJI KNJIGE, ODRŽANE 07.06.2021. U MALOJ SALI KULTURNOG CENTRA ZRENJANIN

U okviru planirane saradnje sa drugim sekcijama i stvaraocima, po pozivu autorke knjige „Lirski zagrljaji,“ Mile Stašević, naše recitatorke: Jasna Popović, Milica Kondić i Irina Šeregelj su recitujući desetak pesama iz zbornika, osvežile program predstavljanja pomenute knjige, vrlo emotivno, sugestivno, proživljeno. Lepoti izvođenja je doprinela gitarska pratnja naše učenice Anđele Ralbovski. Pobrale su burne aplauze publike. Zapažen nastup je motivisao organizatora da pozove domske recitatorke na sledeću promovciju knjige. Mentor sa kojim su uspešno spremile sve nivoe smotri recitatora do Republičke, Radmila Stojanović, spremala ih je i za ovu promociju. Uspeh je tekstom i fotografijama zabeležio nedeljnik Zrenjanin u broju 3592 od 11.06.2021. U proširenom sastavu već uvežbavaju nove pesme.

Čestitamo im i želimo im srećan rad.

MLADOST UKRASILA ZRENJANINSKI TRG   04.06.2021.
I ove školske godine maturanti su plesali u Zrenjaninu. Obeležili su na taj način završetak svog srednjoškolskog obrazovanja i jednog važnog životnog perioda. Veseli crveni kišobrani preplavili su Trg slobode u Zrenjaninu i svima nama ulepšali dan i izmamili osmehe na lice.
Želimo im da uspešno prebrode prepreke koje ih očekuju i svu sreću u životu!

OPROŠTAJ OD NAŠIH MATURANTKINJA I MATURANATA
Uprkos epidemiološkim ograničenjima, ali uz poštovanje svih preventivnih mera, uspeli smo da realizujemo 27. maja 2021. godine tradicionalnu priredbu povodom ispraćaja maturanata generacije 2017/18.-2020/21. godine.
Ove godine školovanje završava i našu Ustanovu napuštaju 63 maturantkinje i maturanta.
Život i školovanje ove generacije maturanata bilo je drugačije u odnosu na iskustva ranijih generacija, ali svi oni uspeli su da svoje školovanje uspešno dovedu do kraja i zasluženo steknu diplomice za internaćiranje. Nadamo se da će ih ovo životno iskustvo učiniti jačim i spremnijim za nove izazove koje život donosi.
Za pokazanu volju da se uključe u domske aktivnosti i ostvarene rezultate, slatkim poklonima nagrađena su 34 maturanta.
Za maturanta generacije po izboru Pedagoškog veća Doma jednoglasno je izabrana Gabrijela Svetlik, veoma uspešna učenica Srednje muzičke škole iza koje stoje sjajni rezultati na pokrajinskim i republičkim domijadama, učešće na svim domskim dešavanjima. Gabrijelu krasi primerno ponašanje prema zaposlenima i učenicima,odgovoran odnos prema svim obavezama.Tradicionalno,maturant generacije dobija tablet računar.
Kao i svake godine, mogućnost da izaberu maturanta po svojim kriterijumima imali su i učenici. Njihov izbor bila je učenica Sara Ždrnja.
Sve diplome i nagrade uručio je direktor naše Ustanove Dobrica Brdarić.
Improvizovana priredbica pod maskama koju je veoma uspešno i šarmantno vodila učenica Milica Kondić nije izgubila na svojoj emotivnosti, a po koju suzu izazvale su oproštajne reči Svetlik Gabrijele koja se u ime maturanata oprostila od svih nas, prisećajući se u svom obraćanju svih iskustava, dešavanja i poneke anegdote iz domskog života kojih će se uvek sećati.
Lepe reči oproštaja i podrške u ime nas koji ostajemo uputila je Tara Šijan(pismo pročitala Milica Kondić).
Ovim lepim Tarinim željama pridružujemo se i mi, i našim dragim maturantima želimo pre svega da budu zdravi, srećni, da uspešno savladaju sve prepreke koje ih očekuju i da ostvare svoje snove.

 

PISMO MATURANTIMA
Borim se sama sa sobom da ne počnem onim tipičnim rečima „Proletela je još jedna godina i opet se opraštamo od naših maturanata“ jer to jednostavno nije istina. Ovo nije samo jedna u nizu godina koja je neprimetno proletela, ni po čemu drugačija od prethodne. SVE JE BILO DRUGAČIJE. Drugačije smo se družili, izlazili, išli u školu, slavili rođendane, pa i Vas ispraćamo malo drugačije. Međutim, iako pod maskama, naoružani sredstvima za dezinfekciju i toplomerima, ipak se pozdravljamo sa još jednom sjajnom generacijom punom marljivih učenika, odličnih sportista, divnih cimera, ali pre svega dobrih prijatelja. Ispraćamo vas kao da idete na put.
Spakovaćete kofere, osvrnuti se još jednom i krenuti dalje. I ne zaboravite da u kofere spakujete i malo smeha iz domskih soba, po koji nestašluk vešto sakriven od vaspitača, pa i te večite prepirke sa cimerima oko toga ko danas sprema sobu. Ponesite kofer uspomena i sačuvajte trunku detinjstva u sebi.
I obavezno nas obiđite ponekad! SREĆNO!

Šijan Tara

OPROŠTAJNO PISMO MATURANTA

Bilo je to jednog septembarskog dana kad su me roditelji doveli u internat jer sam krenula u Srednju muzičku školu.

Nervozno i uzbuđeno sa punim koferima popela sam se stepeništem internata do svoje sobe sa tri kreveta, od kojih su dva bila zauzeta. Stavila sam svoj jastuk i prekrivač na krevet i nervozno se šćučurila na isti. Zagrlila sam svog plišanog medu sa osećanjem da sam ostala sama na svetu. Bilo mi je teško bez majčinog zagrljaja iako je oko mene bilo puno dece, mojih vršnjaka. Kasnije sam sa njima našla puno zajedničkih interesovanja i stekla sam prijatelje za ceo život. Neretko smo pričali satima, a u sobi sa tri kreveta bilo nas je desetoro, a i više. Bilo je tu i  cimera na koje na koje nikad nije bio red da počiste sobu i isprazne kantu. Bilo je tu i dece za koje sam mislila da ih ne podnosim, ali se sve češće sa osmehom prisećam njihovih ludorija. Naučila sam da snizim svoje standarde za životni prostor, da cenim svoj mir kada želim samo da se naspavam, a iz susedne sobe dopire smeh i kuckanje o radijator u ritmu muzike za ples. Bilo je tu i lepih rođendanskih iznenađenja gde smo kao poklone dobijali more šarenih papirića sa podsećanjem na zgode u internatu i lepim željama. Vremenom je napredovao i naš kulinarski talenat, postali smo eksperti za spremanje nudli. Bilo je i smešnih situacija, jurnjave po stepeništu, preskakanje vijače u sobi. Vaspitače smo pozdravljali sa osmehom. Nekad su sa pravom bili ljuti na nas, ali su uvek brinuli o nama. Sećam se događaja kad sam za vikend ostala u internatu. Otišla sam kod drugarice u sobu i uz priču smo zaspale. Probudila me je zvonjava telefona ljut tatin glas: ,,Gde si ti?“ Zbunjeno sam mu rekla da sam u internatu. ,,Kako spavaš kad su nam vaspitači javili da te nema u sobi“. Otisla sam u vaspitačku kancelariju gde su mi vaspitači objasnili da su, kako nisam bila u svojoj sobi, kontaktirali  moje roditelje da provere gde sam. Ova anegdota je samo jedan od dokaza kako su požrtvovani i kako brinu o nama.

Bili su to najlepši dani mog srednjoškolskog života, dani provedeni u internatu gde te svaka situacija natera da nađeš rešenje, da naučiš da se ne plašiš, da naučiš da se boriš za svoje ciljeve, da naučiš  čak i da zaćutiš.

Možda sam sentimentalna, ali sam stvarno bila srećna u internatu. Žao mi je što zbog pandemije nismo više vremena provodili zajedno. Ali, kako kažu sve što je slatko traje kratko, a u sećanju ostaje zauvek.

Svitlik Gabrijela

 

MILICA KONDIĆ I JASNA POPOVIĆ POBEDILE, 07.04.2021. NA ZONSKOJ SMOTRI RECITATORA

SAVEZ UMETNIČKOG STVARALAŠTVA AMATERA VOJVODINE NOVI SAD, organizator smotre recitatora, javljajući rezultate Zonske smotre, obratio se putem elektronske pošte mentoru jedne škole i doma učenika, jedinim plasiranim sa područja naše opštine, u kategoriji recitatora srednjoškolskog uzrasta:
– Poštovani recitatori i mentori!
– Čestitamo na plasmanu na Pokrajinsku smotru recitatora „Pesniče naroda mog!“…

A pobednice su naše učenice druge i treće godine medicinske škole, vrlo uspešne u brojnim sekcijskim aktivnostima, Jasna Popović i Milica Kondić. Mentor im je Radmila Stojanović dugogodišnji uspešni rukovodilac recitatorske sekcije. Želimo im srećne pripreme i da ponove uspehe sa prethodnih smotri recitatora na Pokrajinskoj smotri u Sečnju, koja će biti održana krajem aprila meseca tekuće godine. Zainteresovani recitatori, pridružite se. Uprkos pandemiji uspevamo održavati kreativne aktivnosti, vežbati, takmičiti se… Sada, uglavnom virtuelno. Domu učenika čestitamo uspeh i još jednu značajnu pobedu.

R. V. S.

JASNA POPOVIĆ I MILICA KONDIĆ POBEDNICE OPŠTINSKE SMOTRE RECITATORA

Godinama recitatori Doma učenika nižu uspehe na svim nivoima takmičenja, do republičkog. Žirijima smo dobro poznati po sjajnim recitatorima. Uspeh se ponavlja i sa ovogodišnjim učesnicama Opštinske smotre recitatora, održane 10.03.2021. u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin. Pažnju stručnog žirija, prisutnih takmičara i mentora animirale su vrlo uspešno naše pobednice. Nagrađene su lepim aplauzima. Jasna Popović je govorila stihove pesme Radmile Lazić: “Smejaću se svuda, a plakaću kad stignem,“ a i Milica Kondić je govorila emotivno, sigurno pesmu domaćeg autora, Dobrice Erića: “Dečak sa zlatom lipe u kosi.“
Pobeda ih je plasirala na Zonsku smotru recitatora, koja će se ove godine kao 51. zonska, a prva virtuelna održati krajem marta 2021. godine u Čoki. Mentor, Radmila Stojanović intenzivno radi sa njima na pripremama za Zonsku smotru recitatora. Našim recitatorkama i domu čestitamo izuzetan uspeh i želimo im sreću na Zonskom takmičenju.
R. S.

24. Februar 2021. Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, pod nazivom “Dan ružičastih majica” simbolično je obeležen i kod nas u Domu. Pozivamo učenike da “okače svoju ružičastu majicu” i drugima pruže toleranciju i nenasilje!

“Dan zaljubljenih” u Domu učenika 14.02.2021.

Protekle nedelje u našem Domu osvanule su najlepše ljubavne poruke! Hvala svim učenicima i zaposlenim što su doprineli da se “ljubav” u Domu širi.

FESTIVAL LJUBAVNE POEZIJE ” IVAN PANGARIĆ” – 14.12.2020

Festival ljubavne poezije “Ivan Pangarić” održan je dvanaesti put u organizaciji doma učenika Sombor. Naše talentovane učenice i učenici učesnici su ovog takmičenja, u kom učestvuju učenici svih domova učenika Republike Srbije, od samog početka. Svake godine obradovali su nas lepim plasmanima, specijalnim nagradama, ulascima u finale. Tako je bilo i ove godine. Uz veliku podršku vaspitačice Slađane Rebić, koja dugi niz godina vodi literarnu sekciju doma, učenica Nikolina Pejović svojim ljubavnim stihovima uspela je da izbori mesto u finalu. Ovim putem joj ČESTITAMO!

08.12.2020.  УЧЕЊЕ УЧЕЊА

УЧЕЊЕ УЧЕЊА

„Учим за 5

Научим за 4

Одговарам за 3

Молим за 2

Добијем 1!“

Да ли вам се некада дешава да се заиста трудите и проводите време у учењу, а да на крају не добијете оцену какву сте желели?

Можда се одговор крије у томе да нисте употребили одговарајуће методе и технике учења, да нисте учили активно!

Активно учење омогућава да оно што учите, то запамтите и разумете, и касније можете успешно да изложите на часу.

Уколико препознајете себе у овој ситуацији, сазнајте које су методе и технике учења успешне, која су правила ефикасног учења, технике како да нешто лакше запамтите, односно да оно што учите заиста и научите.

Васпитач

Маја Шимрак

 

TREĆI UMETNIČKI, NAGRADNI KONKURS DOMSKE BIBLIOTEKE POVODOM DANA DOMA  06.11.2020.

 

SLIKANJEM PROTIV ZABORAVA!
Ovih tmurnih, jesenjih dana oktobra, dok distancirani jedni od drugih, sa maskama na licima koje skrivaju naša stvarna raspoloženja, koračamo domskim hodnicima, dok sve deluje strano, uznemirujuće i bezizlazno, naša kreativnost, potreba za optimizmom i želja da našim učenicima stvorimo ugodan i topao ambijent za život i učenje u ovim čudnim vremenima ne miruje!
Likovna umetnica Jovana Solomun u novoj je akciji!
Posle zimske čarolije kojom je zagrejala naša srca tokom prošlogodišnjih novogodišnjih praznika, ovaj put ukrašava zidove domske učionice likovima pisaca domaće i svetske književnosti .

03.10.2020. VASPITAČI NA EDUKACIJI

U sklopu internog stručnog usavršavanja u našem domu organizovali smo uz sve propisane mere bezbednosti po zdravlje, za naše vaspitače i medicinsku sestru trening i edukaciju na temu „Samopovređivanje adolescenata-praktične smernice za procenu i terapiski rad“ u trajanju od 4 sata.
Realizatorke seminara bile su dr sci Jasminka Marković,dečiji psihijatar i psihoterapeut i Jelena Srdanović Maraš, specijalista medicinske psihologije i psihoterapeut iz ordinacije za dečiju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju „Krug“ iz Novog Sada, obe sa dugogodišnjim iskustvom rada sa adolescentima.
Na treningu su obrađivane teme vezane za rasprostranjenost ove pojave u svetu i kod nas, zatim su razmatrani uzroci ove pojave, faktori rizika,značaj i uloga porodice,predstavljene su terapijske intervencije koje su se pokazale kao efikasne u tretmanu adolesecenata.
Iako je tema bila teška način realizacije edukacije i neposrednost realizatorki doprineo je da na kraju radnog dela dana ne osećamo previliki stres.

25.09.2020. PROJEKAT UDRUŽENJA LJUBITELJA ŽIVOTINJA I PRIRODE “ZELENE ŠAPE” I FIRME “DOXA FLOWER” U SARADNJI SA DOMOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA “ANGELINA KOJIĆ – GINA” ZRENJANIN

Dom učenika srednjih škola “Angelina Kojić – Gina” priključio se akciji prikupljanja i reciklaže otpadne staklene ambalaže. U krugu doma postavljene su dve namenske kante u kojima učenici i zaposleni mogu odlagati stakleni otpad.

Ova aktivnost deo je zajedničkog projekta Udruženja ljubitelja životinja i prirode “Zelene šape” i firme “Doxa flower”, gde će sav prihod od prikupljene staklene ambalaže biti utrošen za negu i zbrinjavanje napuštenih životinja.

 

15. Završna izložba učenika srednjih škola

” Umetnost je lekovita”

11.06.2020. godina u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina otvorena je 15. Završna izložba učenika srednjih škola.
Na izložbi se predstavljaju radovi učenika: HPTŠ “Uroš Predić”, Zrenjaninske gimnazije, Muzičke škole “Josif Marinković, Srednje poljoprivredne škole, ETŠ “Jovan Trajković”, Tehničke škole i sekcije keramike Doma učenika srednjih škola “Angelina Kojić – Gina”.
Izložbom se afirmiše likovno stvaralaštvo učenika srednjih škola. Na izložbi učestvuje oko 50 učenika-autora sa preko 120 radova koji su urađeni u različitim likovnim i umetničkim tehnikama.
Naš stručni saradnik i mentor učenika Jovana Solomun je sa velikim ponosom izložila radove naših učenika koji su nastali na veoma posećenim keramičarskim sekcijama.
Izložene radove možete pogledati u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanin.

Izložba je otvorena do 08. jula.

 

JUTARNJI PROGRAM RTV I ČASOPIS “IN”

DOMSKA REDAKCIJA ČASOPISA “IN”

ČULI SU ZA NAS…

ZA NAŠ TRUD I RAD…

ZA SLOŽNU EKIPU…

POVODOM JUBILARNOG 50-OG IZDANJA ČASOPISA “IN” IMALI SMO PRILIKU DA UGOSTIMO RADIO-TELEVIZIJU VOJOVDINE. SA PONOSOM VAM PREDSTAVLJAMO PRILOG KOJI SE EMITOVAN 12.03.2020. U JUTARNJEM PROGRAMU RTV.

SARADNJA UČENIKA DVA DOMSKA PARLAMENTA

I ove godine nastavljamo saradnju učenika-članova Domskog parlamenta sa predstavnicima parlamenata drugih domova.Prošle godine družili smo se sa predstavnicima parlamenta iz Užica, a ove godine ugostili smo predstavnike Domskog parlamenta iz Vršca.
Poseta vršačkih parlamentaraca realizovana je u subotu, 07. marta 2020. godine.
U pratnji vaspitačice Ljiljane Milojević i vaspitača Petra Višackog,mala, ali odabrana grupa učeničkih predstavnika posetila je Zrenjanin.
Poseta je bila zamišljena kao razmena iskustava dve učeničke organizacije koje funkcionišu u domu, pa smo u sklopu ovog dela posete izložili načine formiranja parlamenta, organizaciju rada, prioritete učenika u borbi za svoja prava.Razgovarali smo o organizaciji vaspitnog rada u oba doma, manifestacijama, mogućnostima za uključivanje u rad sekcija. Analizirane su sličnosti i razlike kućnog reda,standardi ishrane i uslova života u domovima.
U sklopu poslednje tačke rodila se ideja za saradnju debatnih klubova naših domova,odnosno,organizaciju javne debate na dogovorenu temu što su učenici oduševljeno prihvatili.
Pored radnog dela posete,iskoristili smo priliku da naše goste upoznamo sa znamenitostima Zrenjanina.
Trudili smo se da budemo dobri domaćini i da se gosti u našoj ustanovi osećaju ugodno i opušteno. Nadamo se da smo u tome i uspeli.

Kviz
Dana 04.03.2020. u trpezariji našeg internata po četvrti put ove godine održan je kviz znanja. I ovaj put kviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike.

Takmičilo se pet ekipa: Roletne, Dolina,75, Sovjeti i Teletabisi. I ovaj put borba je bila neizvesna do samog kraja, a pobedu je prvi put odnela ekipa Teletabisi, drugoplasirana je bila ekipa 75, dok je pobednik prošlog kviza, ekipa Roletne bila trećeplasirana. Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade. Kviz je i ovaj put sastavljao vaspitač Branislav Krža, a već tradiconalno u ulozi voditelja se našla Popović Jasna dok je za puštanje muzike i ovaj put bila zadužena Mirjana Anđelković.

 

DOMSKE RECITATORKE ZABLISTALE NA OPŠTINSKOJ SMOTRI RECITATORA

U ponedeljak, 02.marta 2020. održana je Opštinska smotra recitatora. U kategoriji srednjoškolaca, pravo učešća koriste sve opštinske srednje škole, KUD-a i sekcije.
U organizaciji KC Zrenjanin na sveni velike sale, glumački žiri je sa zadovoljstvom pratio recitovanje desetina nadahnutih i sjajno pripremljenih recitatora.

Pohvalili su sve učesnike i za sledeći nivo takmičenja odabrali pobednike iz Gimnazije, medicinske škole i iz Doma učenika. Nas će predstaviti naša voditeljka kviza i svih naših priredbi, sjajna pobednica, Jasna Popović. Sjajno su nas predstavile naše recitatorke, Marina Rutonić i Milica Kondić, učenica prve godine, koja pleni i osvaja predivnim književnim radovima u prozi i stihovima.

Čestitamo Domu, Recitatorskoj sekciji i njima!Jasni, srećno na Zonskoj smotri recitatora!

 

RADIONICA DIGITALNA BEZBEDNOST
„NAPUNITE SVOJE TELEFONE I DOĐITE“

U četvrtak 27.02.2020. godine u TV sali doma održana je radionica digitalne bezbednosti koja je imala u najavi veoma zanimljiv poziv za učesnike „NAPUNITE SVOJE TELEFONE I DOĐITE“.
Radionicu su držale zanimljive voditeljke Sara Lupšor i Jelena Bunić. Na veoma neobičan način u dosta opuštenom ambijentu našim učesnicima predstavljeno je šta znači biti bezbedan u digitalnom svetu. Zanimljiv zadatak koji je dat učesnicima da na papiru napišu svoj dan, od jutra do večeri, koliko, kako i šta koriste od digitalnih tehnologija izazvao je diskusiju i saznanje da smo svi prisutni non-stop u digitalnom svetu, kako učenici tako i zaposleni u domu.
Poznate stvari i rečenice koje svi treba da pamte:
„Sve što je jednom postavljeno na internetu, ostaje zauvek i ne može se obrisati“.
„Zaštitite svoje naloge, prema pravilima bezbednosti“
„Poštujte uputstva prilikom instsaliranja aplikacija“
„Podesite svoje aplikacije da rade kako to Vi želite“
„Podesite pristup vašim uređajima i nalozima“
Učesnici su imali priliku da preko svojih mobilnih telefona testiraju „težinu“ svojih lozinki koje koriste za pristup određenim nalozima. Aplikacija „How secure is my password“ pruža mogućnost da na veoma jednostvan način testirate svoju lozinku, odnosno pokazuje koliko je potrebno vremena „nekom“ da „provali“ vašu lozinku. Aplikacija KeePassXC određuje kombinaciju karaktera za lozinke koje nemaju vezu sa ličnim podacima korisnika i istu automatski ubacuje i čuva za sve naloge koje imamo.
Zanimljivo, opušteno i korisno, su ocene naših učesnika radionice.
„Uživaj pametno i bezbedno“

 

Kviz znanja

Dana 29.01.2020. u trpezariji našeg internata po četvrti put  održan je kviz znanja. I ovaj put kviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike. Takmičilo se četiri ekipe: Roletna, Pilićari, 75 i Cvetići, a veliki broj učenika je posmatrao ceo događaj iz publike.
Borba je bila neizvesna do samog kraja, a pobedu je odnela ekipa Roletne sa svega jednim bodom više od drugoplasirane ekipe 75. Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade. Kviz je sastavljao vaspitač Branislav Krža, a u ulozi voditelja se i ovaj put odlično snašla Popović Jasna. Di džej je i ovaj put bila Mirjana Anđelković.

 

NOVOGODIŠNJA PRIREDBA 17.12.2019.

Organizovana je priredba povodom približavanja novogodišnjih praznika. Za tu priliku, vaspitačica Bisera Prodanov i vaspitačica Jovana Solomun organizovale su konkurs za “Najlepšu novogodišnju čestitku”. Uručene su nagrade – paketići.

Prvo mesto je osvojila Valentina Kolčik, drugo mesto pripalo je Supek Mariji, a treće plasirana je Šeregelj Irina.

Održan je i konkurs za najlepšu prezentaciju

osmišljen od strane vaspitačice Jelene Pujić

i vaspitačice Sonje Pašćan. Uručene su nagrade – paketići. Prvo mesto su osvojili Arađanin Radovan i Stojkov Milan, drugo mesto pripalo je: Džambas Danijelu i Marčetić Anabeli, a treće plasirani su Kolčik Viktorija, Marković Tamara, i Andrea Nađ. Pohvaljeni su Isailović Branislav, Kovar Marko i Nataroš Rade.

Nagrađeni su i radovi foto sekcije:

1.Mesto – Galić Tatjana

2.Mesto – Šijan Tara

3.Mesto – Džambas Danijel

Muzička sekcija – Pohvaljeni učenici:

1.Jokić Mile

2.Šimon Filip

3.Tornjoš Martin

4.Popović Marko

5.Petrović Mladen

6.Krstonošić Vlastimir

7.Privracki Jano

Najbolji Voditeljski par:

Nemčević Stefan i Popović Jasna

Najaktivniji učenik po učešću u sekcijama: fudbal, streljaštvo, moderan ples, likovna, keramičarska, novinarska je Andreja Zlatar

Proglašene su i najsređenije sobe u prvom polugodištu (Sobe:6,13.23,33,45,60,72,80).

Dana 04.12.2019. u trpezariji našeg internata po treći put održan je kviz znanja.

Kviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike. Takmičilo se sedam ekipa:

Teletabisi, Roletna, Gurbeti, 75, Klementine, Irvasi i Sami protiv svih a veliki broj učenika je posmatrao ceo događaj iz publike. Ekipe su pokazale zavidan nivo znanja iz raznih oblasti a ekipa Irvasi je bila pobednička sa 43 poena, drugoplasirana je bila ekipa Klementine sa 40,5 poena, dok je treće mesto zauzela ekipa Sam protiv svih sa 36,5 poena. Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade. Kviz je sastavljao   vaspitač Branislav Krža, a u ulozi voditelja se našla Popović Jasna, dok se u ulozi di džeja prvi put našla Mirjana Anđelković.

MI U JAGODINI

Krajem novembra u Jagodini održan je četvrti  po redu festival filma “Dani Sretena Adžića”.

Naš dom je učestvovao sa filmom “Pa, fino je u stvari”.

Naš film ušao je u uži izbor i prikazivao se u sklopu festivala. Učenici koji su učestvovali u snimanju – Danijel Džambas, Dunja Diklić i Šijan Tara i vaspitačice koje su im to omogućile -Mirjana Đermanović i Bisera Prodanov otputovali su u Jagodinu.Tamo su uživali u raznovrsnom programu. Gledali su i ocenjivali filmove drugih domova širom Srbije. Domaćini su organizovali i obilazak grada u sklopu kojeg su učesnici mogli da vide i Muzej naivne i marginalne umetnosti kao i Muzej voštanih figura.

 

Novembar mesec je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti, u vezi sa tim dana 19.11.2019. održano je predavanje Organizacije Crvenog krsta Zrenjanin, na temu: Bolesti zavisnosti (Alkoholizam, Nikotinizam, Narkomanija). Prisustvovalo je 45 učenika i nekoliko vaspitača, predavanje su održali volonteri tima za bolesti zavisnosti Organizacije Crvenog Krsta Zrenjanin, predvodjeni kordinatorom tima Jokic Miletom.

07.11.2019. u Domu je održana prezentacija Kancelarije za mlade

Prezentaciju je održao naš učenik hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „ Uroš Predić“, III. godine, Lazar Došenović, koji je volonter Kancelarije. Lazar je govorio o tome šta je Kancelarija za mlade, čime se bavi itd.

Učenici su mogli da čuju kako je biti volonter i kakve koristi imaju od toga od Nevene Stojanović, učenice srednje ekonomske škole „ Jovan Trajković“. Takođe su upoznali saradnika Kancelarije gospodina Miodraga Laninštanina. Na predevanju je bilo oko 30-oro učenika, naročito prve godine, ali je bilo iz druge, treće i četvrte.

06.11.2019. “DAN DOMA” UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA “ANGELINA KOJIĆ-GINA”

Još jednom smo obeležili dan naše ustanove 6. Novembar.

Toga dana rođena je učiteljica Angelina Кojić-Gina čije ime nosi naša ustanova.

Кao i svake godine i ove godine povodom dana doma održani su sportski turniri, literarni i likovni konkurs, kao i konkurs digitalne fotografije,priredba i izložba učeničkih radova.Sportske turnire su organizovali vaspitači:Bakoš Mikloš,Đermanović Mirjana,Кrža Branislav,Ćirić Olivera,Pujić Jelena,Petković Goran i Providžalo Jovanka.

Likovni,literarni i konkurs digitalne fotografije organizovale su vaspitačice Stojanović Radmila, Prodanov Bisera,Rebić Slađana i Đermanović Mirjana.

Najbolji na sportskim turnirima i umetničkim konkursima nagrađeni su majicama,čokoladama,diplomama i pohvalnicama.

Priredbu sa učenicima osmislile i realizovale Stojanović Radmila, Rebić Slađana,Providžalo Jovanka i Šrajer Nada.

Na početku priredbe goste iz domova Vojvodine i Srbije pozdravio je direktor naše ustanove Dobrica Brdarić.

Voditelji priredbe bili su učenici Popović Jasna i Nemčević Stefan, a u priredbi su učestvovali:Beljin Nebojša, Vinćilov Marija,Roharik Saša,Šimon Filip,Tornjoš Martin, Neda Darko,Žegarac Aleksandar,Palatinuš Robert, Aracki Jasena, Šijan Tara,Pejović Nikolina,Кondić Milica,Rutonić Marina.

FESTIVAL LJUBAVNE POEZIJE “IVAN PANGARIĆ”

XI po redu Festival održan je 25.10.2019. godine pod organizacijom Doma učenika u Somboru, gde su stihove svojih pesama poslale članice naše literarne sekcije Jasena Aracki, Nikolina Pejović i Tara Šijan. U pratnji vaspitačice Sladjane Rebić i Dobrice Brdarića, direktora našeg Doma, naša učenica Nikolina Pejović, prošlogodišnje dobitnica SPECIJALNE DIPLOME se plasirala i ove godine u finale.

Ovaj tradicionalni Festival je postao više od festivala lepih reči. Ljubazni domaćini i veliki broj učesnika priuštili su nam veliku sreću i zadovoljstvo što smo bili među najboljima na svih XI festivala.

KAKO DA POSTANEM VOLONTER CRVENOG KRSTA?

U četvrtak, 24. oktobra 2019. godine učenici Doma imali su priliku da se upoznaju sa volonterima Crvenog krsta Zrenjanina koji su im u slici i reči približili svoj rad.
Učenici-volonteri detaljno su opisali preventivne programe u kojima učestvuju kao vršnjački edukatori.Svi ti programi edukativnog su karaktera i namenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola.
Teme koje su obrađuju na radionicama uglavnom se tiču propagiranja humanih vrednosti,prevencije bolesti zavisnosti,obuke za prvu pomoć i sl.

KVIZ ZNANJA 

Dana 23.10.2019. u trpezariji našeg internata po drugi put održan je kviz znanja. Кviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike. Takmičilo se šest ekipa: Trio fantastiko, Roletna, Gurbeti, 75, Fenjeri i Girl power, a veliki broj učenika je posmatrao ceo događaj iz publike. Ekipe su pokazale zavidan nivo znanja iz raznih oblasti a ekipa Gurbeti je bila pobednička sa 26 poena, dva više od drugoplasirane ekipe 75 koliko je imala i trećeplasirana ekipa Roletne koja je u produžecima izgubila drugo mesto. Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade. Кviz je sastavljao i  vaspitač Branislav Кrža, a u ulozi voditelja prvi put se našla Popović Jasna. Svi prisutni mogli su da se zabave i kroz igru provere svoje znanje i nauče nešto novo.

 

SA PRVACIMA O NASILjU

“Nisam znao-la ili šalio-la sam se”

U četvrtak, 10. oktobra 2019. godine održana je radionica sa učenicima prve godine na temu nasilja među mladima, sa osvrtom na život u kolektivu i moguće probleme  koje on donosi.

Učenici koji su prvi put u Domu upoznati su sa Protokolom o zaštiti učenika od diskriminacije i nasilja.

Zajedno smo analizirali vrste nasilja, iskustva nasilja, značenje pojma nulte tolerancije na nasilje, značaj reagovanja kada smo svedoci nasilja kada se ono dešava nekom drugom…

Učenici su pokazali veliku zainteresovanost za temu radionice.

Voditelj radionice bila je Nada Šrajer, stručni saradnik-psiholog u Domu.

TURNIR U KOŠARCI

Dana 08.10.2019. u sportskoj hali “Medison” održan je turnir u košarci povodom proslave Dana doma. Učestvovalo je sedam ekipa, šest muških i jedna ženska, podeljenih u dve grupe. U grupi A učestvovale su sledeće ekipe:

  1. Nigersi – u sastavu: Knežević Mihajlo, Genovski Aleksa, Mitrašinović Miloš, Postolović Luka i Anđelković Radovan.
  2. Fenjeri – u sastavu; Stojkov Milan, Martinov Jovan, Miladinov Mihajlo, Molnar Dalibor i Arađanin Radovan.
  3. Gurbeti – u sastavu: Maran Alberto, Vukić Dragan, Trifić Vuk, Postolović Uroš i Bosika Jovan.

U grupi B su učestvovale sledeće ekipe:

1. Leteće balirke – u sastavu: Jarić Milan, Beljin Nebojša, Kovačević Nikola, Marković Mirko i Panić Dušan,

2. Arkanovi tigrovi – u sastavu: Karanović Marko, Guran Boris, Tomašević Nikola, Varga Miroslav i Jelača Veljko.

3. Četiri i po muškarca – u sastavu: Latinjak Luka, Bačur Denis, Novaković Aleksa i Naumovski Sergej.

4. Nanina noga – u sastavu: Trivić Ljiljana, Bah Ester, Lončina Isidora, Trifić Anastasija i Marinković Marijana.

Posle dugotrajne i iscrpljujuće borbe, III mesto osvojila je ekipa Fenjeri koji su u utakmici za III mesto savladali Arkanove tigrove sa 21-12. U finalnoj utakmici Leteće balirke su savladale Nigerse rezultatom 21-13 i tako su osvojili turnir.

Turnir je vodio vaspitač Branislav Krža, organizatorima i učesnicima ČESTITAMO!

TURNIR U MALOM FUDBALU-MOMCI

SADA VEĆ TRADICIONALNO SVAKOG OKTOBRA U NAŠEM DOMU ORGANIZUJU SE TURNIRI POVODOM PREDSTOJEĆEG DANA DOMA KOJI JE 06. NOVEMBRA. NAŠI FUDBALERI SA NESTRPLJENJEM SU ČEKALI DAN TURNIRA.TURNIR JE ODRŽAN 02.10.2019. NA TERENU DOMA BORILAČKIH VEŠTINA OD 10:00 DO 13:30.UKUPNO JE BILO PRIJAVLJENO ČETIRI EKIPE.

I MESTO JE OSVOJILA EKIPA „BRAJTON“ I TO U SASTAVU:ARAĐANIN RADOVAN,KONDIĆ MIHAJLO,VRAČEV LUKA,MILIĆ NIKOLA,MILADINOV MIHAJLO,STOJKOV MILAN,POSTOLOVIĆ LUKA I GOLMAN ,BELJIN NEBOJŠA.

II MESTO JE OSVOJILA EKIPA „MIMIJEVI TIGROVI“ SA ČLANOVIMA:LATINJAK LUKA,NOVAKOVIĆ ALEKSA,TOMAŠEVIĆ NIKOLA,STOJKOV STEFAN,BAČUR DENIS,VARGA MIROSLAV,JELAČA VELJKO,GURAN BORIS.

III MESTO SU ZAUZELI „NORWICH CITY“ EKIPA U SASTAVU:TRIFIĆ VUK,POSTOLOVIĆ UROŠ,MITRAŠINOVIĆ MILOŠ,MARAN ALBERTO,ANĐELKOVIĆ RADOVAN,VUKIĆ DRAGAN,KARANOVIĆ MARKO,ĆAĆIĆ MARKO,ŠIMON FILIP.

IV MESTO JE ZAUZELA „EXIT“ EKIPA I TO :TRNOVSKI JAN,AVRAMOV BOJAN,VUKŠIĆ MILAN,ŠAIN ALEKSA,AJDUKOVIĆ LUKA,NEDA MIHAEL,VALOVEC DANIEL.

ZA SVE PRAVILNOSTI I FER IGRU  TOKOM UTAKMICA POBRINULI SU SE KNEŽEVIĆ MIHAILO I DOŠENOVIĆ LAZAR,LICENCIRANE SUDIJE.VEOMA PRECIZNO I PROFESIONALNO ZAPISNIK JE VODIO NAUMOVSKI SERGEJ. TURNIR JE PROTEKAO U FER PLEJU PO LEPOM SUNČANOM DANU.

01.10.2019. Turnir u odbojci

U UTORAK 01.10.2019. ODRŽAN JE TURNIR U ODBOJCI POVODOM PREDSTOJEĆEG DANA DOMA. VELIKI BROJ PRIJAVLjENIH EKIPA UEČSTVOVALO JE NA OVOM SPORTSKOM DOGAĐAJU A NAJBOLjE SU BILE:

I MESTO: EKIPA „POSLEDNjI TRZAJ“  U SASTAVU: VUK TRIFIĆ, NIKOLA TOMAŠEVIĆ, UROŠ POSTOLOVIĆ, DALIBOR MOLNAR, ANDREJ ZLATAR, MIHAJLO VUČELj I JOVAN BOGDANOVIĆ.

II MESTO: EKIPA „RUMUNSKE LALE“  U SASTAVU: MILICA KNEŽEVIĆ, JOVANA STANOJEV, TIJANA STANOJEV, JOVAN BOSIKA, DRAGAN VUKIĆ, JANKO RADAN I ALBERTO MARAN.

III MESTO: EKIPA „PINKY“ U SASTAVU: JOVANA PANTELIN, BOJANA ŽERAVICA, BOJANA TADIĆ, JOVANA ŠKORIĆ, EMA PIRKOV I IVANA ŠKORIĆ.

TURNIR JE PROTEKAO U „FER PLEJU“ A SVIM UČESNICIMA I ORGANIZATORIMA OVIM PUTEM SE ZAHVALjUJEMO I

ČESTITAMO!

26.09.2019. Karaoke žurka

Prva karaoke žurka u novoj školskoj godini održana je u četvrtak 26.09.2019. u prepunoj tv sali Doma, uz prisustvo velikog broja učenika prve godine, što nam je pričinilo veliko zadovoljstvo.

 

 

U utorak 17.09.2019. vaspitačica Bisera Prodanov je vodila učenike I godine u obilazak znamenitosti grada Zrenjanina.

 

07.06.2019 – 09.06.2019. UGOSTILI SMO UŽIČANE!

Prvog sunčanog vikenda u junu posetila nas je mala, ali odabrana ekipa iz Užica-petnaestak učenika sa dve vaspitačice Slavicom i Vesnom  iz Doma za decu i omladinu „Petar Radovanović“.

Nekima od njih bila je ovo prva poseta Zrenjaninu. Potrudili smo se kao domaćini da ih što lepše ugostimo i da im, za to kratko vreme, pokažemo zanimljivosti našeg grada i okoline.

Naši gosti posetili su Gradski muzej, obišli središte grada i odmah se uključili u gradska dešavanja(košarkaški turnir u centru). Osvojena košarkaška lopta na turniru biće jedna od uspomena na druženje u Zrenjaninu.

Subota je bila rezervisana za malu ekskurziju do restorana „Trofej“ i obilazak Carske bare.

Vreme je bilo vetrovito, ali predivno za ovakvo druženje.

Pogledajte slike! One govore više od reči.

 

04.06.2019. Maturanti 2018/2019

“Otpozdrav maturanata”

Na početku srednjoškolskog života smo pisali pozdrav maturantima, a sada kao maturanti pišemo otpozdrav.

Nismo ni sanjali da će nam tako brzo proleteti školovanje i život u internatu.Moram da priznam da je bilo mnogo divnih trenutaka – prvih zaljubljivanja, simpatija, prijateljstava, domijada, putovanja, mada je bilo i onih manje lepih  kao što su kazne, svađe među cimerima, odvojenost od roditelja (pa su tu bile i suze), nepoštovanje vaspitača i ostalih zaposlenih, netolerancija…. To je sada sve iza nas. Proživeli smo mnogo toga i od svega ćemo da pamtimo i nosimo sa sobom samo lepe uspomene. Mi smo imali tu privilegiju da boravimo u internatu, a mnogo dece tu priliku nema i samim tim ne može da doživi sve ono što smo mi uspeli kroz ove tri ili četiri godine. Najdraže nam je što smo uspostavili prijateljstva sa ljudima i đacima iz skoro svih gradova i sela iz cele Vojvodine a i Srbije. Naučili smo mnogo toga slušajući probleme drugih i učeći iz njih. Vaspitači, kao naši drugi roditelji, su bili tu za nas danonoćno, da nas posavetuju, pomognu, ohrabre, smire i pohvale. Svakom detetu su maksimalno posvećeni i mi smo im zahvalni na tome.

Završava se još jedno poglavlje donekle bezbrižnog detinjstva. U budućnosti nas čekaju mnogo ozbiljnije situacije, raznorazni problemi, događaji… Neko će nastaviti dalje školovanje, neko će se zaposliti, a neko će osnovati porodicu. Svaka od ovih stavki nosi sa sobom veliku odgovornost. To nam govori da trebamo biti uporni, istrajni, snalažljivi, dugotrpeljivi, pozitivni i da trebamo voleti život. Ono što smo doživeli kao tinejdžeri, nećemo možda nikad više voživeti.

Nedostajaćete nam… Volimo Vas sve i u srcu ćete uvek zauzimati posebno mesto.

Autor: učenica Jovana Rosić

 

 

“Pozdrav maturantima”

Želim ti sve.

Želim da sve svoje snove ostvariš,

Kad svetlo zasija da visoko poletiš,

Da pred onim pravim ljudima zasvetliš.

Da sve lekcije dalje primeniš

I sve nove promene na vreme primetiš,

Da daleko iza oblaka zađeš

I što pre da svoj san nađeš.

Daleko, daleko od svega što sada znaš,

Samo ako sve od sebe daš,

Naći ćeš ono o čemu noćima sanjaš

O čemu, četiri duge zime, maštaš.

Ono o čemu šapću ove sobe

I ono što će ovde uvek biti tvoje,

Ono što samo u tvoje srce staje

I ono što će ovde u tišini da traje.

Želim ti da sve to pamtiš

I da bar ponekad u dom svratiš,

Da i dalje ovakve uspomene stvaraš

I da nikad ne očajavaš.

Želim ti sve.

 

Autor:  učenica  Jelena Pejović

 

 

23.05.2019. Info dan “Izaberi svoju budućnost”

Kancelarija za mlade pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu organizovala je INFO DAN „Izaberi svoju budućnost“.

Učenicima osmih razreda O.Š.“Sveti Sava“ u Žitištu, predstavile su se srednje škole: HPTŠ „Uroš Predić“, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Poljoprivredna škola, Zrenjaninska gimnazija i Srednja škola „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

Na promociji se predstavila i naša ustanova, kao mogući izbor učenicima koji ne žele da svoje školovanje provedu u putovanju već da postanu stanari našeg doma.

Pored štanda na kom smo imali  veliki spektar promotivnog materijala, video prezentacije, časopisa, flajera, našu ustanovu su u najboljem svetlu predstavili učenici: Vasković Dejan i Jokić Mile koji su kroz priču  osmacima približili život naših učenika u domu. Prilikom predstavnjanja, pridružili su nam se naši učenici Sabo Aleksandar i  Trkulja Milica.

23.05.2019. Дан словенске писмености

Поводом дана св. Кирила и Методија у библиотеци дома одржано је предавање у част словенских апостола Кирила и Методија. Наши ученици имали су прилику да упознају значај дела ова  два велика просветитеља. Ученици су са великом пажњом пратили излагање васпитача Јелене Пујић, која је имала за циљ да им приближи значај и важност коју носи овај дан.

KVIZ 22.05.2019.

Dana 22.05.2019. u TV sali našeg internata po prvi put održan je kviz znanja. Kviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike. Takmičilo se sedam ekipa: Tom Ford, 75, Prvaci, SNS, Mi nismo tim, La Padina i Vatrena petorka, a veliki broj učenika je posmatrao ceo događaj iz publike.

Ekipe su pokazale zavidan nivo znanja iz raznih oblasti a ekipa Vatrena petorka je bila pobednička sa 44 poena, dva više od drugoplasirane ekipe La Padina. Velika borba vodila se za treće mesto koje je na kraju osvojila  ekipa  Prvaci sa 34 poena.

Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade, a ni ostali učesnici nisu ostali praznih ruku. Kviz je sastavljao i vodio vaspitač Branislav Krža. Svi prisutni mogli su da se zabave i kroz igru provere svoje znanje i nauče nešto.

 

17.05.2019. Maturanstski ples

Maturanti zrenjaninskih srednjih škola na već tradicionalan način koji se naguje 12.godinu za redom obeležili su završetak  srednjoškolskog obrazovanja.

Njih 1125 na trgu Slobode otplesalo je popularni kadril na muziku Johana Štrausa što su tačno u podne učinili i maturanti širom Evrope, tačnije u 47 gradova.

Na gradskom trgu plesali su i naši Internaćani

 

Filozofska radionica u Domu

U Domu je 16. maja 2019. godine održana zanimljiva radionica pod nazivom „Kako da pronađeš svoju svrhu i pretvoriš je u poslovnu priliku u savremenom okruženju“. Realizatorka radionice bila je master profesorica filozofije i kreativni pedagog Sonja Antonić.

Radionica je bila namenjena učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole. Teme koje su se obrađivale vezane su za izbor zanimanja, opšte društvene vrednosti, ličnu listu vrednosti, važnost usklađenosti vrednosti i izbora zanimanja sa posebnim naglaskom na važnosti kritičkog promišljanja savremene situacije, smera kretanja u kom se poslovne prilike kreću i usklađivanja istih sa našim ličnim vrednostima.

Rosić Jovana, Kokić Jelena, Vidaković Lenka, Sabo Aleksandar, Jokić Mile i Živanov Jelena odazvali su se pozivu i prisustvovali radionici.

Utisci o radionici su vrlo pozitivni.

15.05.2019.

PRIREDBA ZA MATURANTE

Kao i svake godine u maju organizujemo priredbu za ispraćaj maturanata. Na priredbi se proglašavaju najbolji po odluci Pedagoškog veća Doma kao i naj-maturant po izboru učenika. Čitaju se dva pisma-jedno u ime maturanata i jedno u ime mlađih učenika. Svi maturanti dobijaju diplomice za uspešno „internaćiranje“, a najbolji lap-top računare.

Na kraju ove školske godine za najbolje maturante po odluci Pedagoškog veća proglašeni su Đuričić Tamara, Rosić Jovana, Mitrović Mina i Svetlik David. Sve su to učenici koji su sve četiri godine proveli u Domu, postižu odlične rezultate u školi, a svojim angažovanjem u radu sekcija u Domu  dali su značajan doprinos plasmanima naše ustanove na pokrajinskim i republičkim takmičenjima.

Po izboru učenika naj-maturant je Milićević Mato.

Pismo u ime maturanata pročitala je Rosić Jovana, a u ime mlađih učenika pesmu za maturante koju je napisala Jelena Pejović pročitala je Jasna Popović.

Bilo je to jedno emotivno veče.

Ove školske godine Dom će napustiti 65 maturanata.

Mi u Kurturnom centru Zrenjanina

28.mart 2019.

Učenici našeg Doma održali su Revijalnu priredbu za roditelje i saradnike.

Pre samog programa goste je pozdravio direktor gospodin Dobrica Brdarić.

Na priredbi je izveden kulturno-umetnički program sa kojim je naša ustanova nastupala na Kulturno-umetničkoj domijadi u Apatnu koja je održana 23. marta 2019. godine u Apatinu.

Pored priredbe, gosti su imali mogućnost da pogledaju i radove likovne, keramičarske i novinarske sekcije.

Priredbu su osmislili vaspitači Ćirić Olivera, Rebić Slađana,Tomović Ljiljana, Stojanović Radmila, Providžalo Jovanka, Prodanov Bisera, Pašćan Sonja, Solomun Jovana, Krža Radivoj i Šrajer Nada uz svesrdnu pomoć operatera Bojane Pašić i članova informatičke sekcije Jokić Mileta, Zonai Anabele i Dori Zorana.

Učestvovali su sledeći učenici:voditelji su bili Đuričić Tamara i Nemčević Stefan, recitovale su Diklić Dunja i Popović Jasna, svoje stihove čitale Milić Tamara, Aracki Jasena, Pejović Nikolina i Stanojčić Emilija, polularnu muziku izveli Svetlik Gabriela i David I Stanojčić Emilija, crtice iz domskog života predstavili Zonai Anabela i Arađanin Radovan, glumili Beljin Nebojša, Anđelić Jovan, Došenović Lazar, Vasković Dejan, Zarić Ivana, Diklić Dunja, Gajdoš Sanja i Šimon Filip. Sjajnu tačku folklora izveli Adamović Ivana, Trifić Vuk, Stojaković Aleksandra,Ćaćić Marko, Topić Dragana, Nikolić Vukašin, Bah Ester, Postolović Uroš, Lončina Đurđina, Ilić Milica, Postolović Luka, Jovanov Slavica, Cap Ivana, Miladinov Mihajlo i Živanov Jelena.

Moderan ples plesale Zekonja Staša, Buljin Ivona, Jevremović Gordana i Nakić Lidija.

Kompoziciju na harmonici odsvirao Tornjoš Martin.

Etno muziku izvele Pejački Brankica, Pejački Jovana i Adamović Ivana.

IZLOŽBA

Izloženi likovni radovi Pejović Jelene, Pejović Nikoline, Dudok Vinone, Zlatar Andreje, Kalaković Nemanje, Gajdoš Martine i Gajdoš Sanje,

radovi digitalne fotografije Dudok Vinone,

keramičarski radovi Strainov Jovane, Jokić Mileta, Đuričić Tamare, Zekonja Staše, Rosić Jovane,Jevremović Gordane i Ćurčić Marije

Izložbu postavljali Strainov Jovana, Rosić Jovana, Zlatar Andreja, Đuričić Tamara i Pejović Jelena.

19.03.2019.

” NE OKLEVAJ – IMPROVIZUJ”

Gosti Doma bila je grupa mladih glumaca iz Beograda, okupljena na zajedničkom projektu predstave „Ne oklevaj-improvizuj!“.

Autor projekta je Srđan J.Karanović.

Improvizovali su:Brankica Sebastijanović, Jelisaveta Karadžić, Ivana Dudić, Anita Stojadinović, Iva Kevra, Jovana Gavrilović, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Miloš Đurović i Bogdan Bogdanović.

Neobične forme improvizacije u različitim životnim situacijama koje su između ostalog zadavali i naši učenici, aktivno se uključivši na taj način u predstavu, oduševile su i nasmejale  sve prisutne.

Bilo je to jedno divno veče za sve stanovnike Doma, posebno za članove dramske sekcije koji su imali priliku i da se posebno druže sa glumcima.

 

12.03.2019.

Edukativni koncert kvartet “Мaestre”

u Domu učenika održan je edukativni koncert kvarteta „Maestre“. Naše gošće iz Sremske Mitrovice su na vrlo zanimljiv i drugačiji način predstavile kulturu i lepotu slušanja popularne muzike. Veliko prisustvo učenika i zaposlenih iznenadilo nas je sve i veoma pohvalno i sa puno pažnje uživali smo u edukaciji i savetima „kako se muzika zapravo sluša“ i koja su pravila ponašanja publike koja je prisutna na koncertu.

Uz veoma savremeno izvođenje dela, potkrepljeno projektorskim platnom na kom su se smenjivale scene iz poznatih filmova i serija, utisci svih pristunih su bili veoma pozitivni.

06.03.2019.

RADIONICA O ELEKTRONSKOM NASILjU

Dana 06. marta 2019. godine u prostorijama Doma održana je radionica na temu bezbednog ponašanja na društvenim mrežama. Organizator je bila informatička sekcija Doma. Gošća radionice bila je inspektor za maloletničku delinkvenciju Nevena Šuput.

Učenici doma, članovi informatičke sekcije Mile Jokić i Anabela Zonai, sa stručnim saradnikom-operaterom Bojanom Pašić prezentovali su učenicima bon-ton ponašanje na društvenim mrežama kako u odnosu na druge osobe sa kojima smo na taj način u kontaktu, tako i u odnosu na sopstvene fotografije i postove koje ostavljamo.

Inspektorka Nevena Šuput upoznala nas je sa zakonskom regulativom u ovoj oblasti i upozorila na rasprostranjenost elektronskog nasilja koje je važno prepoznati i na vreme prijaviti roditeljima, nastavnicima, stručnoj službi.

Što se tiče ličnih fotografija koje „kačimo“ na društvene mreže inspektorka je dala jedan koristan savet – „Kada krenete da  stavite neku fotografiju na društvene mreže zapitajte se šta bi o fotografiji rekli vaši roditelji, odnosno, da li bi njima mogli da je bez stida pokažete…“

Odigrali smo dve simpatične igrice.Jedna od njih pokazala je koliko „živimo“ na društvenim mrežama(život na društvenim mrežama odvija se paralelno sa realnim životom i sve što razmenjujemo na društvenim mrežama jednako je važno kao i sve što nam se dešava u realnom životu, ako ne i važnije).

Znajući kako hejterske poruke mogu biti pogubne za primaoca tih poruka, u drugoj igrici imali smo zadatak da šaljemo samo pozitivne poruke!

ZAPAMTITE:

-SVE ŠTO STE JEDNOM STAVILI NA INTERNET ZAUVEK OSTAJE NA NjEMU!

-PORUKAMA KOJIMA NEKOG VREĐATE, OMALOVAŽAVATE, ISMEVATE ILI PONIŽAVATE, ČINITE KRIVIČNO DELO!

-FOTOGRAFISANjE I SNIMANjE NEKOG BEZ NjEGOVE DOZVOLE JE KRIVIČNO DELO!

13.12.2018.

Organizovana je priredba povodom približavanja novogodišnjih praznika. Za tu priliku, vaspitačica Kajiš Ružica organizovala je konkurs za “Najlepšu novogodišnju čestitku”. Uručene su nagrade- paketići.
Prvo mesto je osvojila Dudok Vinona, drugo mesto pripalo je Tomaš Mateji, a treće plasirana je Pejović Jelena.
Nagrada za najsimpatičniji rad pripala je Valentini Z. Kolčik.
Posebnu nagradu zaslužili su učenici informatičke sekcije: Zonai

Anabela i Jokić Mile za elektronsku novogodišnju čestitku.
Po glasovima učenika prvo mesto je osvojila Đuričić Tamara.
Proglašene su i najsređenije sobe u prvom polugodištu.

28.11.2018.

Dana 28.11.2018.godine održano je predavanje u susret obeležavanja 1.decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, edukativno predavanje održano je u našim prostorijama. Tema edukacije je bila prevencija polno prenosivih bolesti.
Edukaciju su vodili: dr Radivoj Filipov, specijalista epidemiologije, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i naš učenik Aleksandar Sabo, edukovani volonter Crvenog krsta.

15.11.2018.

U četvrtak,15.11.2018. godine ugostili smo predstavnice Zrenjaninskog edukativnog centra.

Mlade vršnjačke edukatorke i njihova profesorka Rada Aralica okupljenim devojkama predstavile su problem nasilja u adolescentnim vezama, govorile o poražavajućim statističkim podacima o zastupljenosti rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, o predrasudama kada su prava žena u pitanju, o tome u kojim ponašanjima prepoznati potencijalnog nasilnika.

Naglasak je bio na seksualnom i sajber nasilju.

Naše devojke dobile su savet i podršku koje korake da preduzmu ukoliko se nađu u problematičnoj vezi, kome da se obrate u tim situacijama.

Posebno je naglašeno da devojke osveste da u svim situacijama koje im se ne dopadaju ili ih ugrožavaju imaju pravo na svoje „NE“ koje im niko ne može oduzeti.

14.11.2018.

U sredu,14, novembra 2018. godine u skladu sa činjenicom da je mesec tolerancije, organzovali smo radionicu za učenike pod nazivom „Konflikti“. Pod budnim okom predsednika Domske zajednice trinaestoro učenika prve godine razmatralo je ovu problematiku sa kojom se u domskom životu, ali i inače, često srećemo.

Uz razgovor, aktivno učešće i sokiće vreme je brzo prošlo.

Projekat radionica za srednjoškolce finansira grad Zrenjanin, a realizator je Centar savremenih veština, odnosno, naše gošće pedagog Ana Čkonjević i psiholog Nevena Montresor.

Grupu je okupila i pripremila za rad stručni saradnik-psiholog u Domu Nada Šrajer.

 

06.11.2018. Dan doma

Druženjem, priredbom, nagrađivanjem radnika i učenika, obeležili smo Dan doma. Na proslavi su bili gosti iz drugih domova i penzioneri, bivši radnici naše ustanove.

 

  •  Tokom oktobra odigrani su turniri u malom fudbalu, košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu i streljaštvu.
  • 4.10.2018.počela je sa radom keramičarska sekcija

18.oktobar 2018.

Održana radionica na temu “Lična higijena kao prvi korak u zaštiti zdravlja”.Gosti radionice bili su radnici Zavoda za javno zdravlje iz Zrenjanina .

Oktobar, mesec zdrave ishrane – O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija.

O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija o zdravim načinima ishrane.

Da bi informacije bile što tačnije i korisnije tribinu smo realizovali u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja “Boško Vrebalov” iz Zrenjanina.Tribinu smo održali u četvrtak,19. oktobra 2017. godine. Priliku da sazna nešto novo na planu ishrane dobilo je 57 učenika i učenica Doma.Naša gošća, glavna medicinska sestra Patronažne službe, Slađana Pejović pružila nam je mnogo novih informacija o hrani, njenoj korisnosti i štetnosti, upoznala nas sa prednostima i manama raznih vrsta ishrane, od mediteranske do vegetarijanske.Učenici su imali priliku da saznaju da i neki psihički poremećaji imaju direktnu vezu sa stavom o hrani i njenim konzumiranjem.Takođe, i naši učenici sportisti dobili su priliku da saznaju koji ritam ishrane njima najviše odgovara.Tu su naravno i informacije o dijetama i kako se pravilno hraniti ukoliko želimo da izgubimo kilograme.

04.OKTOBAR 2018

Održana prezentacija Protokola o zaštiti učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Prezentaciju pripremio i realizovao stručni saradnik – psiholog Šrajer Nada uz pomoć predstavnika Domske zajednice učenika Jokić Mileta.

 

 
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]