Aktuelno

 

SA PRVACIMA O NASILjU

“Nisam znao-la ili šalio-la sam se”

U četvrtak, 10. oktobra 2019. godine održana je radionica sa učenicima prve godine na temu nasilja među mladima, sa osvrtom na život u kolektivu i moguće probleme  koje on donosi.

Učenici koji su prvi put u Domu upoznati su sa Protokolom o zaštiti učenika od diskriminacije i nasilja.

Zajedno smo analizirali vrste nasilja, iskustva nasilja, značenje pojma nulte tolerancije na nasilje, značaj reagovanja kada smo svedoci nasilja kada se ono dešava nekom drugom…

Učenici su pokazali veliku zainteresovanost za temu radionice.

Voditelj radionice bila je Nada Šrajer, stručni saradnik-psiholog u Domu.

TURNIR U KOŠARCI

Dana 08.10.2019. u sportskoj hali “Medison” održan je turnir u košarci povodom proslave Dana doma. Učestvovalo je sedam ekipa, šest muških i jedna ženska, podeljenih u dve grupe. U grupi A učestvovale su sledeće ekipe:

  1. Nigersi – u sastavu: Knežević Mihajlo, Genovski Aleksa, Mitrašinović Miloš, Postolović Luka i Anđelković Radovan.
  2. Fenjeri – u sastavu; Stojkov Milan, Martinov Jovan, Miladinov Mihajlo, Molnar Dalibor i Arađanin Radovan.
  3. Gurbeti – u sastavu: Maran Alberto, Vukić Dragan, Trifić Vuk, Postolović Uroš i Bosika Jovan.

U grupi B su učestvovale sledeće ekipe:

1. Leteće balirke – u sastavu: Jarić Milan, Beljin Nebojša, Kovačević Nikola, Marković Mirko i Panić Dušan,

2. Arkanovi tigrovi – u sastavu: Karanović Marko, Guran Boris, Tomašević Nikola, Varga Miroslav i Jelača Veljko.

3. Četiri i po muškarca – u sastavu: Latinjak Luka, Bačur Denis, Novaković Aleksa i Naumovski Sergej.

4. Nanina noga – u sastavu: Trivić Ljiljana, Bah Ester, Lončina Isidora, Trifić Anastasija i Marinković Marijana.

Posle dugotrajne i iscrpljujuće borbe, III mesto osvojila je ekipa Fenjeri koji su u utakmici za III mesto savladali Arkanove tigrove sa 21-12. U finalnoj utakmici Leteće balirke su savladale Nigerse rezultatom 21-13 i tako su osvojili turnir.

Turnir je vodio vaspitač Branislav Krža, organizatorima i učesnicima ČESTITAMO!

TURNIR U MALOM FUDBALU-MOMCI

SADA VEĆ TRADICIONALNO SVAKOG OKTOBRA U NAŠEM DOMU ORGANIZUJU SE TURNIRI POVODOM PREDSTOJEĆEG DANA DOMA KOJI JE 06. NOVEMBRA. NAŠI FUDBALERI SA NESTRPLJENJEM SU ČEKALI DAN TURNIRA.TURNIR JE ODRŽAN 02.10.2019. NA TERENU DOMA BORILAČKIH VEŠTINA OD 10:00 DO 13:30.UKUPNO JE BILO PRIJAVLJENO ČETIRI EKIPE.

I MESTO JE OSVOJILA EKIPA „BRAJTON“ I TO U SASTAVU:ARAĐANIN RADOVAN,KONDIĆ MIHAJLO,VRAČEV LUKA,MILIĆ NIKOLA,MILADINOV MIHAJLO,STOJKOV MILAN,POSTOLOVIĆ LUKA I GOLMAN ,BELJIN NEBOJŠA.

II MESTO JE OSVOJILA EKIPA „MIMIJEVI TIGROVI“ SA ČLANOVIMA:LATINJAK LUKA,NOVAKOVIĆ ALEKSA,TOMAŠEVIĆ NIKOLA,STOJKOV STEFAN,BAČUR DENIS,VARGA MIROSLAV,JELAČA VELJKO,GURAN BORIS.

III MESTO SU ZAUZELI „NORWICH CITY“ EKIPA U SASTAVU:TRIFIĆ VUK,POSTOLOVIĆ UROŠ,MITRAŠINOVIĆ MILOŠ,MARAN ALBERTO,ANĐELKOVIĆ RADOVAN,VUKIĆ DRAGAN,KARANOVIĆ MARKO,ĆAĆIĆ MARKO,ŠIMON FILIP.

IV MESTO JE ZAUZELA „EXIT“ EKIPA I TO :TRNOVSKI JAN,AVRAMOV BOJAN,VUKŠIĆ MILAN,ŠAIN ALEKSA,AJDUKOVIĆ LUKA,NEDA MIHAEL,VALOVEC DANIEL.

ZA SVE PRAVILNOSTI I FER IGRU  TOKOM UTAKMICA POBRINULI SU SE KNEŽEVIĆ MIHAILO I DOŠENOVIĆ LAZAR,LICENCIRANE SUDIJE.VEOMA PRECIZNO I PROFESIONALNO ZAPISNIK JE VODIO NAUMOVSKI SERGEJ. TURNIR JE PROTEKAO U FER PLEJU PO LEPOM SUNČANOM DANU.

01.10.2019. Turnir u odbojci

U UTORAK 01.10.2019. ODRŽAN JE TURNIR U ODBOJCI POVODOM PREDSTOJEĆEG DANA DOMA. VELIKI BROJ PRIJAVLjENIH EKIPA UEČSTVOVALO JE NA OVOM SPORTSKOM DOGAĐAJU A NAJBOLjE SU BILE:

I MESTO: EKIPA „POSLEDNjI TRZAJ“  U SASTAVU: VUK TRIFIĆ, NIKOLA TOMAŠEVIĆ, UROŠ POSTOLOVIĆ, DALIBOR MOLNAR, ANDREJ ZLATAR, MIHAJLO VUČELj I JOVAN BOGDANOVIĆ.

II MESTO: EKIPA „RUMUNSKE LALE“  U SASTAVU: MILICA KNEŽEVIĆ, JOVANA STANOJEV, TIJANA STANOJEV, JOVAN BOSIKA, DRAGAN VUKIĆ, JANKO RADAN I ALBERTO MARAN.

III MESTO: EKIPA „PINKY“ U SASTAVU: JOVANA PANTELIN, BOJANA ŽERAVICA, BOJANA TADIĆ, JOVANA ŠKORIĆ, EMA PIRKOV I IVANA ŠKORIĆ.

TURNIR JE PROTEKAO U „FER PLEJU“ A SVIM UČESNICIMA I ORGANIZATORIMA OVIM PUTEM SE ZAHVALjUJEMO I

ČESTITAMO!

26.09.2019. Karaoke žurka

Prva karaoke žurka u novoj školskoj godini održana je u četvrtak 26.09.2019. u prepunoj tv sali Doma, uz prisustvo velikog broja učenika prve godine, što nam je pričinilo veliko zadovoljstvo.

 

 

U utorak 17.09.2019. vaspitačica Bisera Prodanov je vodila učenike I godine u obilazak znamenitosti grada Zrenjanina.

 

07.06.2019 – 09.06.2019. UGOSTILI SMO UŽIČANE!

Prvog sunčanog vikenda u junu posetila nas je mala, ali odabrana ekipa iz Užica-petnaestak učenika sa dve vaspitačice Slavicom i Vesnom  iz Doma za decu i omladinu „Petar Radovanović“.

Nekima od njih bila je ovo prva poseta Zrenjaninu. Potrudili smo se kao domaćini da ih što lepše ugostimo i da im, za to kratko vreme, pokažemo zanimljivosti našeg grada i okoline.

Naši gosti posetili su Gradski muzej, obišli središte grada i odmah se uključili u gradska dešavanja(košarkaški turnir u centru). Osvojena košarkaška lopta na turniru biće jedna od uspomena na druženje u Zrenjaninu.

Subota je bila rezervisana za malu ekskurziju do restorana „Trofej“ i obilazak Carske bare.

Vreme je bilo vetrovito, ali predivno za ovakvo druženje.

Pogledajte slike! One govore više od reči.

 

04.06.2019. Maturanti 2018/2019

“Otpozdrav maturanata”

Na početku srednjoškolskog života smo pisali pozdrav maturantima, a sada kao maturanti pišemo otpozdrav.

Nismo ni sanjali da će nam tako brzo proleteti školovanje i život u internatu.Moram da priznam da je bilo mnogo divnih trenutaka – prvih zaljubljivanja, simpatija, prijateljstava, domijada, putovanja, mada je bilo i onih manje lepih  kao što su kazne, svađe među cimerima, odvojenost od roditelja (pa su tu bile i suze), nepoštovanje vaspitača i ostalih zaposlenih, netolerancija…. To je sada sve iza nas. Proživeli smo mnogo toga i od svega ćemo da pamtimo i nosimo sa sobom samo lepe uspomene. Mi smo imali tu privilegiju da boravimo u internatu, a mnogo dece tu priliku nema i samim tim ne može da doživi sve ono što smo mi uspeli kroz ove tri ili četiri godine. Najdraže nam je što smo uspostavili prijateljstva sa ljudima i đacima iz skoro svih gradova i sela iz cele Vojvodine a i Srbije. Naučili smo mnogo toga slušajući probleme drugih i učeći iz njih. Vaspitači, kao naši drugi roditelji, su bili tu za nas danonoćno, da nas posavetuju, pomognu, ohrabre, smire i pohvale. Svakom detetu su maksimalno posvećeni i mi smo im zahvalni na tome.

Završava se još jedno poglavlje donekle bezbrižnog detinjstva. U budućnosti nas čekaju mnogo ozbiljnije situacije, raznorazni problemi, događaji… Neko će nastaviti dalje školovanje, neko će se zaposliti, a neko će osnovati porodicu. Svaka od ovih stavki nosi sa sobom veliku odgovornost. To nam govori da trebamo biti uporni, istrajni, snalažljivi, dugotrpeljivi, pozitivni i da trebamo voleti život. Ono što smo doživeli kao tinejdžeri, nećemo možda nikad više voživeti.

Nedostajaćete nam… Volimo Vas sve i u srcu ćete uvek zauzimati posebno mesto.

Autor: učenica Jovana Rosić

 

 

“Pozdrav maturantima”

Želim ti sve.

Želim da sve svoje snove ostvariš,

Kad svetlo zasija da visoko poletiš,

Da pred onim pravim ljudima zasvetliš.

Da sve lekcije dalje primeniš

I sve nove promene na vreme primetiš,

Da daleko iza oblaka zađeš

I što pre da svoj san nađeš.

Daleko, daleko od svega što sada znaš,

Samo ako sve od sebe daš,

Naći ćeš ono o čemu noćima sanjaš

O čemu, četiri duge zime, maštaš.

Ono o čemu šapću ove sobe

I ono što će ovde uvek biti tvoje,

Ono što samo u tvoje srce staje

I ono što će ovde u tišini da traje.

Želim ti da sve to pamtiš

I da bar ponekad u dom svratiš,

Da i dalje ovakve uspomene stvaraš

I da nikad ne očajavaš.

Želim ti sve.

 

Autor:  učenica  Jelena Pejović

 

 

23.05.2019. Info dan “Izaberi svoju budućnost”

Kancelarija za mlade pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu organizovala je INFO DAN „Izaberi svoju budućnost“.

Učenicima osmih razreda O.Š.“Sveti Sava“ u Žitištu, predstavile su se srednje škole: HPTŠ „Uroš Predić“, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“, Poljoprivredna škola, Zrenjaninska gimnazija i Srednja škola „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje.

Na promociji se predstavila i naša ustanova, kao mogući izbor učenicima koji ne žele da svoje školovanje provedu u putovanju već da postanu stanari našeg doma.

Pored štanda na kom smo imali  veliki spektar promotivnog materijala, video prezentacije, časopisa, flajera, našu ustanovu su u najboljem svetlu predstavili učenici: Vasković Dejan i Jokić Mile koji su kroz priču  osmacima približili život naših učenika u domu. Prilikom predstavnjanja, pridružili su nam se naši učenici Sabo Aleksandar i  Trkulja Milica.

23.05.2019. Дан словенске писмености

Поводом дана св. Кирила и Методија у библиотеци дома одржано је предавање у част словенских апостола Кирила и Методија. Наши ученици имали су прилику да упознају значај дела ова  два велика просветитеља. Ученици су са великом пажњом пратили излагање васпитача Јелене Пујић, која је имала за циљ да им приближи значај и важност коју носи овај дан.

KVIZ 22.05.2019.

Dana 22.05.2019. u TV sali našeg internata po prvi put održan je kviz znanja. Kviz se sastojao od 50 pitanja iz oblasti istorije, geografije, filma, sporta i muzike. Takmičilo se sedam ekipa: Tom Ford, 75, Prvaci, SNS, Mi nismo tim, La Padina i Vatrena petorka, a veliki broj učenika je posmatrao ceo događaj iz publike.

Ekipe su pokazale zavidan nivo znanja iz raznih oblasti a ekipa Vatrena petorka je bila pobednička sa 44 poena, dva više od drugoplasirane ekipe La Padina. Velika borba vodila se za treće mesto koje je na kraju osvojila  ekipa  Prvaci sa 34 poena.

Prve tri ekipe su osvojile slatke nagrade, a ni ostali učesnici nisu ostali praznih ruku. Kviz je sastavljao i vodio vaspitač Branislav Krža. Svi prisutni mogli su da se zabave i kroz igru provere svoje znanje i nauče nešto.

 

17.05.2019. Maturanstski ples

Maturanti zrenjaninskih srednjih škola na već tradicionalan način koji se naguje 12.godinu za redom obeležili su završetak  srednjoškolskog obrazovanja.

Njih 1125 na trgu Slobode otplesalo je popularni kadril na muziku Johana Štrausa što su tačno u podne učinili i maturanti širom Evrope, tačnije u 47 gradova.

Na gradskom trgu plesali su i naši Internaćani

 

Filozofska radionica u Domu

U Domu je 16. maja 2019. godine održana zanimljiva radionica pod nazivom „Kako da pronađeš svoju svrhu i pretvoriš je u poslovnu priliku u savremenom okruženju“. Realizatorka radionice bila je master profesorica filozofije i kreativni pedagog Sonja Antonić.

Radionica je bila namenjena učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole. Teme koje su se obrađivale vezane su za izbor zanimanja, opšte društvene vrednosti, ličnu listu vrednosti, važnost usklađenosti vrednosti i izbora zanimanja sa posebnim naglaskom na važnosti kritičkog promišljanja savremene situacije, smera kretanja u kom se poslovne prilike kreću i usklađivanja istih sa našim ličnim vrednostima.

Rosić Jovana, Kokić Jelena, Vidaković Lenka, Sabo Aleksandar, Jokić Mile i Živanov Jelena odazvali su se pozivu i prisustvovali radionici.

Utisci o radionici su vrlo pozitivni.

15.05.2019.

PRIREDBA ZA MATURANTE

Kao i svake godine u maju organizujemo priredbu za ispraćaj maturanata. Na priredbi se proglašavaju najbolji po odluci Pedagoškog veća Doma kao i naj-maturant po izboru učenika. Čitaju se dva pisma-jedno u ime maturanata i jedno u ime mlađih učenika. Svi maturanti dobijaju diplomice za uspešno „internaćiranje“, a najbolji lap-top računare.

Na kraju ove školske godine za najbolje maturante po odluci Pedagoškog veća proglašeni su Đuričić Tamara, Rosić Jovana, Mitrović Mina i Svetlik David. Sve su to učenici koji su sve četiri godine proveli u Domu, postižu odlične rezultate u školi, a svojim angažovanjem u radu sekcija u Domu  dali su značajan doprinos plasmanima naše ustanove na pokrajinskim i republičkim takmičenjima.

Po izboru učenika naj-maturant je Milićević Mato.

Pismo u ime maturanata pročitala je Rosić Jovana, a u ime mlađih učenika pesmu za maturante koju je napisala Jelena Pejović pročitala je Jasna Popović.

Bilo je to jedno emotivno veče.

Ove školske godine Dom će napustiti 65 maturanata.

Mi u Kurturnom centru Zrenjanina

28.mart 2019.

Učenici našeg Doma održali su Revijalnu priredbu za roditelje i saradnike.

Pre samog programa goste je pozdravio direktor gospodin Dobrica Brdarić.

Na priredbi je izveden kulturno-umetnički program sa kojim je naša ustanova nastupala na Kulturno-umetničkoj domijadi u Apatnu koja je održana 23. marta 2019. godine u Apatinu.

Pored priredbe, gosti su imali mogućnost da pogledaju i radove likovne, keramičarske i novinarske sekcije.

Priredbu su osmislili vaspitači Ćirić Olivera, Rebić Slađana,Tomović Ljiljana, Stojanović Radmila, Providžalo Jovanka, Prodanov Bisera, Pašćan Sonja, Solomun Jovana, Krža Radivoj i Šrajer Nada uz svesrdnu pomoć operatera Bojane Pašić i članova informatičke sekcije Jokić Mileta, Zonai Anabele i Dori Zorana.

Učestvovali su sledeći učenici:voditelji su bili Đuričić Tamara i Nemčević Stefan, recitovale su Diklić Dunja i Popović Jasna, svoje stihove čitale Milić Tamara, Aracki Jasena, Pejović Nikolina i Stanojčić Emilija, polularnu muziku izveli Svetlik Gabriela i David I Stanojčić Emilija, crtice iz domskog života predstavili Zonai Anabela i Arađanin Radovan, glumili Beljin Nebojša, Anđelić Jovan, Došenović Lazar, Vasković Dejan, Zarić Ivana, Diklić Dunja, Gajdoš Sanja i Šimon Filip. Sjajnu tačku folklora izveli Adamović Ivana, Trifić Vuk, Stojaković Aleksandra,Ćaćić Marko, Topić Dragana, Nikolić Vukašin, Bah Ester, Postolović Uroš, Lončina Đurđina, Ilić Milica, Postolović Luka, Jovanov Slavica, Cap Ivana, Miladinov Mihajlo i Živanov Jelena.

Moderan ples plesale Zekonja Staša, Buljin Ivona, Jevremović Gordana i Nakić Lidija.

Kompoziciju na harmonici odsvirao Tornjoš Martin.

Etno muziku izvele Pejački Brankica, Pejački Jovana i Adamović Ivana.

IZLOŽBA

Izloženi likovni radovi Pejović Jelene, Pejović Nikoline, Dudok Vinone, Zlatar Andreje, Kalaković Nemanje, Gajdoš Martine i Gajdoš Sanje,

radovi digitalne fotografije Dudok Vinone,

keramičarski radovi Strainov Jovane, Jokić Mileta, Đuričić Tamare, Zekonja Staše, Rosić Jovane,Jevremović Gordane i Ćurčić Marije

Izložbu postavljali Strainov Jovana, Rosić Jovana, Zlatar Andreja, Đuričić Tamara i Pejović Jelena.

19.03.2019.

” NE OKLEVAJ – IMPROVIZUJ”

Gosti Doma bila je grupa mladih glumaca iz Beograda, okupljena na zajedničkom projektu predstave „Ne oklevaj-improvizuj!“.

Autor projekta je Srđan J.Karanović.

Improvizovali su:Brankica Sebastijanović, Jelisaveta Karadžić, Ivana Dudić, Anita Stojadinović, Iva Kevra, Jovana Gavrilović, Stefan Radonjić, Dušan Matejić, Miloš Đurović i Bogdan Bogdanović.

Neobične forme improvizacije u različitim životnim situacijama koje su između ostalog zadavali i naši učenici, aktivno se uključivši na taj način u predstavu, oduševile su i nasmejale  sve prisutne.

Bilo je to jedno divno veče za sve stanovnike Doma, posebno za članove dramske sekcije koji su imali priliku i da se posebno druže sa glumcima.

 

12.03.2019.

Edukativni koncert kvartet “Мaestre”

u Domu učenika održan je edukativni koncert kvarteta „Maestre“. Naše gošće iz Sremske Mitrovice su na vrlo zanimljiv i drugačiji način predstavile kulturu i lepotu slušanja popularne muzike. Veliko prisustvo učenika i zaposlenih iznenadilo nas je sve i veoma pohvalno i sa puno pažnje uživali smo u edukaciji i savetima „kako se muzika zapravo sluša“ i koja su pravila ponašanja publike koja je prisutna na koncertu.

Uz veoma savremeno izvođenje dela, potkrepljeno projektorskim platnom na kom su se smenjivale scene iz poznatih filmova i serija, utisci svih pristunih su bili veoma pozitivni.

06.03.2019.

RADIONICA O ELEKTRONSKOM NASILjU

Dana 06. marta 2019. godine u prostorijama Doma održana je radionica na temu bezbednog ponašanja na društvenim mrežama. Organizator je bila informatička sekcija Doma. Gošća radionice bila je inspektor za maloletničku delinkvenciju Nevena Šuput.

Učenici doma, članovi informatičke sekcije Mile Jokić i Anabela Zonai, sa stručnim saradnikom-operaterom Bojanom Pašić prezentovali su učenicima bon-ton ponašanje na društvenim mrežama kako u odnosu na druge osobe sa kojima smo na taj način u kontaktu, tako i u odnosu na sopstvene fotografije i postove koje ostavljamo.

Inspektorka Nevena Šuput upoznala nas je sa zakonskom regulativom u ovoj oblasti i upozorila na rasprostranjenost elektronskog nasilja koje je važno prepoznati i na vreme prijaviti roditeljima, nastavnicima, stručnoj službi.

Što se tiče ličnih fotografija koje „kačimo“ na društvene mreže inspektorka je dala jedan koristan savet – „Kada krenete da  stavite neku fotografiju na društvene mreže zapitajte se šta bi o fotografiji rekli vaši roditelji, odnosno, da li bi njima mogli da je bez stida pokažete…“

Odigrali smo dve simpatične igrice.Jedna od njih pokazala je koliko „živimo“ na društvenim mrežama(život na društvenim mrežama odvija se paralelno sa realnim životom i sve što razmenjujemo na društvenim mrežama jednako je važno kao i sve što nam se dešava u realnom životu, ako ne i važnije).

Znajući kako hejterske poruke mogu biti pogubne za primaoca tih poruka, u drugoj igrici imali smo zadatak da šaljemo samo pozitivne poruke!

ZAPAMTITE:

-SVE ŠTO STE JEDNOM STAVILI NA INTERNET ZAUVEK OSTAJE NA NjEMU!

-PORUKAMA KOJIMA NEKOG VREĐATE, OMALOVAŽAVATE, ISMEVATE ILI PONIŽAVATE, ČINITE KRIVIČNO DELO!

-FOTOGRAFISANjE I SNIMANjE NEKOG BEZ NjEGOVE DOZVOLE JE KRIVIČNO DELO!

13.12.2018.

Organizovana je priredba povodom približavanja novogodišnjih praznika. Za tu priliku, vaspitačica Kajiš Ružica organizovala je konkurs za “Najlepšu novogodišnju čestitku”. Uručene su nagrade- paketići.
Prvo mesto je osvojila Dudok Vinona, drugo mesto pripalo je Tomaš Mateji, a treće plasirana je Pejović Jelena.
Nagrada za najsimpatičniji rad pripala je Valentini Z. Kolčik.
Posebnu nagradu zaslužili su učenici informatičke sekcije: Zonai

Anabela i Jokić Mile za elektronsku novogodišnju čestitku.
Po glasovima učenika prvo mesto je osvojila Đuričić Tamara.
Proglašene su i najsređenije sobe u prvom polugodištu.

28.11.2018.

Dana 28.11.2018.godine održano je predavanje u susret obeležavanja 1.decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, edukativno predavanje održano je u našim prostorijama. Tema edukacije je bila prevencija polno prenosivih bolesti.
Edukaciju su vodili: dr Radivoj Filipov, specijalista epidemiologije, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i naš učenik Aleksandar Sabo, edukovani volonter Crvenog krsta.

15.11.2018.

U četvrtak,15.11.2018. godine ugostili smo predstavnice Zrenjaninskog edukativnog centra.

Mlade vršnjačke edukatorke i njihova profesorka Rada Aralica okupljenim devojkama predstavile su problem nasilja u adolescentnim vezama, govorile o poražavajućim statističkim podacima o zastupljenosti rodno zasnovanog nasilja u Srbiji, o predrasudama kada su prava žena u pitanju, o tome u kojim ponašanjima prepoznati potencijalnog nasilnika.

Naglasak je bio na seksualnom i sajber nasilju.

Naše devojke dobile su savet i podršku koje korake da preduzmu ukoliko se nađu u problematičnoj vezi, kome da se obrate u tim situacijama.

Posebno je naglašeno da devojke osveste da u svim situacijama koje im se ne dopadaju ili ih ugrožavaju imaju pravo na svoje „NE“ koje im niko ne može oduzeti.

14.11.2018.

U sredu,14, novembra 2018. godine u skladu sa činjenicom da je mesec tolerancije, organzovali smo radionicu za učenike pod nazivom „Konflikti“. Pod budnim okom predsednika Domske zajednice trinaestoro učenika prve godine razmatralo je ovu problematiku sa kojom se u domskom životu, ali i inače, često srećemo.

Uz razgovor, aktivno učešće i sokiće vreme je brzo prošlo.

Projekat radionica za srednjoškolce finansira grad Zrenjanin, a realizator je Centar savremenih veština, odnosno, naše gošće pedagog Ana Čkonjević i psiholog Nevena Montresor.

Grupu je okupila i pripremila za rad stručni saradnik-psiholog u Domu Nada Šrajer.

 

06.11.2018. Dan doma

Druženjem, priredbom, nagrađivanjem radnika i učenika, obeležili smo Dan doma. Na proslavi su bili gosti iz drugih domova i penzioneri, bivši radnici naše ustanove.

 

  •  Tokom oktobra odigrani su turniri u malom fudbalu, košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu i streljaštvu.
  • 4.10.2018.počela je sa radom keramičarska sekcija

18.oktobar 2018.

Održana radionica na temu “Lična higijena kao prvi korak u zaštiti zdravlja”.Gosti radionice bili su radnici Zavoda za javno zdravlje iz Zrenjanina .

Oktobar, mesec zdrave ishrane – O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija.

O zdravoj ishrani mnogo se govori zato smo i mi odlučili da jedna od tema koju ćemo ove godine realizovati sa učenicima bude edukacija o zdravim načinima ishrane.

Da bi informacije bile što tačnije i korisnije tribinu smo realizovali u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja “Boško Vrebalov” iz Zrenjanina.Tribinu smo održali u četvrtak,19. oktobra 2017. godine. Priliku da sazna nešto novo na planu ishrane dobilo je 57 učenika i učenica Doma.Naša gošća, glavna medicinska sestra Patronažne službe, Slađana Pejović pružila nam je mnogo novih informacija o hrani, njenoj korisnosti i štetnosti, upoznala nas sa prednostima i manama raznih vrsta ishrane, od mediteranske do vegetarijanske.Učenici su imali priliku da saznaju da i neki psihički poremećaji imaju direktnu vezu sa stavom o hrani i njenim konzumiranjem.Takođe, i naši učenici sportisti dobili su priliku da saznaju koji ritam ishrane njima najviše odgovara.Tu su naravno i informacije o dijetama i kako se pravilno hraniti ukoliko želimo da izgubimo kilograme.

04.OKTOBAR 2018

Održana prezentacija Protokola o zaštiti učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Prezentaciju pripremio i realizovao stručni saradnik – psiholog Šrajer Nada uz pomoć predstavnika Domske zajednice učenika Jokić Mileta.