БИБЛИОТЕКА ДОМА СЕ ПРИДРУЖИЛА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ ПОСЕТОМ СВЕЧАЈНОЈ АКАДЕМИЈИ ОДРЖАНОЈ У САЛОНУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЗРЕЊАНИНУ

Живот дома - Актуелно

БИБЛИОТЕКА ДОМА СЕ ПРИДРУЖИЛА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ ПОСЕТОМ СВЕЧАЈНОЈ АКАДЕМИЈИ ОДРЖАНОЈ У САЛОНУ НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЗРЕЊАНИНУ

 

 

Домска библиотека радо организује активности којима обележава значајне датуме из области књижевности, уметности, културе, па је и за Дане Словенске писмености организовала малу активност у уторак, 24.05.2022. 

Са групом ученика, углавном чланова новинарске, литерарне, рецитаторске и фотографске секције,  библиотекари Јелена Пујић и Радмила Стојановић присуствовале су свечаној академији уприличеној поводом  Дана Ћирила и Методија заслужних за рађање и ширење словенске писмености. Присутне је поздравио руководилац хуманитарне организације Светосавље господин Драган Видаковић у улози суорганизатора догађаја. О значају просветитељског и мисионарског рада Ћирила и Методија говорили су  Протојереј Др Нинослав Качарић и познати професор и књижевник Ненад  Гугл. (Познат је по роману „Умро сам у петак“ и одличним анализама лектира доступних на каналу Академије Гугл.) Излагање је било занимљиво и богато подацима и цитатима духовне литературе и књижевности са занимљивим паралелама и дискурсима професора Гугла. Изразитом пажњом догађај су подржали и професори историје, књижевности, музике са својим ђацима из Зрењанинске  гимназије и других школа. Посебно је лепо прихваћено сјајно извођење Светосавске химне наше музичке звезде домских приредби и Домијада, ученице Васкрсије Ковачевић, која је на трибини представљала своју Музичку школу.

 

Догађај је подржала Фотографска секција коју води васпитачица Мирјана Ђермановић. За фотографисање је задужила ученицу Валентину Рашков. Извештај о догађају је написала запажена ауторка бројних текстова у ИН-у, победница бројних домских конкурса у области писања и уметничке фотографије, представница литерарног стваралаштва на обе културне Домијаде, Тара Шијан уз  асистенцију  руководиоца Литерарне секције, Радмиле Стојановић. Прилог су припремили библиотекари уз помоћ и подршку  уредника ИН-а Соње Пашћан, шефа васпитне службе Оливере Ћирић и нашег драгог програмера Бојане Пашић. Фотографије Валентине Рашков ће употпунити утисак о успешно реализованој активности Дома и  библиотеке.

Р.В.С.